Νέα

Η Casa Vicens, ένα αριστούργημα του Gaudi, ανοίγει το φθινόπωρο (δείτε φωτογραφίες)

Tο 1883, στην ηλικία των 31 ετών, ο βραβευμένος αρχιτέκτονας Gaudi έχτισε το πρώτο του σπίτι, ένα καλοκαιρινό καταφύγιο που ονομάζεται Casa Vicens, στο οποίο εφάρμοσε νέες τεχνικές σχεδιασμού και σήμανε τη γέννηση του μοντερνισμού στη Βαρκελώνη. Η εξαιρετική Casa Vicens που βρίσκεται στην οδό Carolines 24 έθεσε νέα πρότυπα για την εποχή του. Ήταν ένα από τα πρώτα Art Nouveau κτήρια της πόλης σε στυλ Mudejar (ρυθµός που προήλθε από τη συνάντηση και ανάµειξη του αραβικού και του δυτικού ρυθµού)με έντονες επιρροές από την μαυριτανική αρχιτεκτονική.

Το σπίτι χτίστηκε μεταξύ Antoni Gaudí του 1883 και του 1885 για τον Manel Vicens, έναν πλούσιο βιομήχανο. Χτισμένη με τούβλα και πέτρα, γεωμετρική και εντελώς μοναδική, η ανεξάρτητη αυτή κατοικία είχε τέσσερις ορόφους, συμπεριλαμβανομένου ενός υπόγειου χώρου αποθήκευσης, ενός ισόγειου που περιελάμβανε τους κοινόχρηστους χώρους και την κουζίνα, το δεύτερο επίπεδο για τα υπνοδωμάτια και το τρίτο για τα δωμάτια των υπηρετών. Στην όλη κατασκευή η αγάπη του Γκαουντί για το χρώμα είναι εμφανής. Η οικογένεια Jover όμως που είχε την ιδιοκτησία του σπιτιού το 1899 έκανε σημαντικές αλλαγές, τις οποίες ανέλαβε ο αρχιτέκτονας και φίλος του Γκαουντί Joan Baptista Serra de Martínez .

Η αυτόνομη μονοκατοικία μετατράπηκε σε τρία ξεχωριστά σπίτια και η αρχική σκάλα του Gaudi άλλαξε. Στο κτήριο έγιναν δύο ακόμα ανακατασκευές, το 1935 και το 1964. Το 1993, το Casa Vicens έγινε ιστορικό μνημείο και το 2005 η UNESCO κήρυξε το σπίτι ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Το σπίτι αγόρασε το 2015 η MoraBanc (το ποσό αγοράς δεν ανακοινώθηκε είναι μόνο γνωστό ότι οι ιδιοκτήτες ζητούσαν €35m) με στόχο να γίνει πολιτιστικό κέντρο ανοικτό στο κοινό. Το φθινόπωρο του 2017 τρία χρόνια μετά την αγορά του το όραμα του αγοραστή φαίνεται πώς θα γίνει πραγματικότητα.

lifo.gr

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια Απάντηση