Bella On Tour Νέα

Μήλος: Εξερευνητές με το μαγιό

Το νησί-γλυπτό, που διαμόρφωσαν ηφαιστειακές εκρήξεις, δεν συγκινείται από τα θέλγητρα του μαζικού τουρισμού. Στη Μήλο ζεις τη μέρα σου σαν πειρατής –από παραλία σε παραλία– και το βράδυ κοιμάσαι χορτασμένος. Στο νησί υπάρχουν ελάχιστα μπαρ. Κανείς δεν τα χρειάζεται. Εδώ θα γρατζουνίσεις τα γόνατά σου σκαρφαλώνοντας σε βράχια που αλλάζουν αποχρώσεις κάθε λίγα μέτρα, θα μαγειρέψεις σε σπηλιές, θα δεις με τη φαντασία σου ζώα και ανθρώπινες μορφές στους εντυπωσιακούς γεωφυσικούς σχηματισμούς και θα ανακαλύψεις σίγουρα μια μυστική, δική σου παραλία για να κολυμπήσεις ακόμα και γυμνός.

Η Μήλος είναι ένα ολόκληρο ηφαιστειακό «οικοδόμημα», που χτίστηκε σιγά σιγά από διαδοχικές υποθαλάσσιες εκρήξεις. Υπάρχουν σημεία όπου η θάλασσα γίνεται φυσικό τζακούζι (υπάρχουν ατμίδες, δηλαδή ζεστά αέρια που φτάνουν στην επιφάνεια του νερού ως φυσαλίδες), ενώ σε μερικές παραλίες η άμμος καίει τόσο πολύ, που δεν μπορείς να περπατήσεις ξυπόλυτος.

Όλο το γεωμορφολογικό υπερθέαμα αποκαλύπτεται με μια βόλτα από θαλάσσης: θα περάσετε από δραματικά τοπία με θεόρατα σκούρα καστανά βράχια, θα δείτε τους βαθυκόκκινους σχηματισμούς στο Βάνι, όπου έως το 1920 λειτουργούσε το ορυχείο μαγγανίου, και το περίφημο Κλέφτικο, σαν καρτ ποστάλ, με τα λευκά βράχια βουτηγμένα στα τιρκουάζ νερά, που ήταν ορμητήριο πειρατών. Εμείς, που κάναμε τη βόλτα με το καταμαράν Milos Adventures σταματήσαμε και στη σπηλιά Συκιά: μπήκαμε βαθιά στο εσωτερικό της με φουσκωτό και ξαπλώσαμε σε μια μικρή πριβέ παραλία κοιτάζοντας τον ουρανό.

ΣΥΡΜΑΤΑ ΟΛΟ ΧΡΩΜΑ

Ο ψαράς Κωστής Παλαιός περνάει τα καλοκαίρια του σε ένα σπίτι που μοιάζει με καράβι. Είναι πάνω στη θάλασσα και από την κουπαστή, δηλαδή τη βεράντα του, βλέπουμε μια παραλία όπου παίζουν παιδιά. Μας κάλεσε για μεσημεριανό, για να δούμε από κοντά πώς είναι τα σύρματα, τα χρωματιστά ψαρόσπιτα που τον χειμώνα είναι γκαράζ για βάρκες. Το καλοκαίρι, με μια υποτυπώδη κουζίνα και ένα στρώμα, μετατρέπονται σε καταφύγια για μεσημεριανή σιέστα ή και σε κανονικές εποχιακές κατοικίες με τις βασικές ανέσεις για τους ιδιοκτήτες τους, που είναι Μηλιοί ψαράδες. Στην πλειονότητά τους τα σύρματα δεν ανήκουν σε τουρίστες, καθώς δεν αγοράζονται τίτλοι ιδιοκτησίας παρά μόνο παραχωρούνται με ιδιωτικά συμφωνητικά για μακροχρόνιες μισθώσεις – έτσι συνήθως οι ξένοι τα νοικιάζουν για τις διακοπές τους.

δείτε τη συνέχεια στο kathimerini.gr

 

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια Απάντηση