Δες και αυτό Νέα

ΟΗΕ: Οι επιπτώσεις από το λιώσιμο των πάγων για τις επόμενες δεκαετίες

Κατολισθήσεις, μολυσμένο νερό και περισσότεροι παγετώνες που λιώνουν είναι κάποιες από τις επιπτώσεις από το λιώσιμο των πάγων για τις επόμενες δεκαετίες σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.

Εν έτη 2019 η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι πιο εμφανής από ποτέ! Τα παγοκαλύμματα, οι μάζες πάγου που καλύπτουν λιγότερο από 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης έχουν αποσταθεροποιηθεί λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, στην Ισλανδία έχουν φτιάξει ήδη το πρώτο μνημείο του παγετώνα που έλιωσε (!) και ο ΟΗΕ με νέα του έκθεση εξηγεί πώς οι επιπτώσεις από το λιώσιμο των πάγων για τις επόμενες δεκαετίες θα είναι ακόμα μεγαλύτερες πριν αρχίσει να μειώνεται στο τέλος του αιώνα.

Σύμφωνα με το σχέδιο της επίσημης έκθεση της επόμενης συνεδρίασης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (Giec), τα παγοκαλύμματα της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής έχαναν μάζα άνω των 400 εκατομμυρίων τόνων το χρόνο τη δεκαετία πριν το 2015. Αυτό αντιστοιχεί σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά σχεδόν 1,2 χιλιοστά ετησίως. Όμως και οι παγετώνες των βουνών έχασαν επίσης σχεδόν 280 δισεκατομμύρια τόνους πάγου κάθε χρόνο στο ίδιο διάστημα, ανεβάζοντας τη στάθμη της θάλασσας κατά 0,77 επιπλέον χιλιοστά ετησίως.

Οι επιπτώσεις από το λιώσιμο των πάγων
«Το πόσιμο νερό θα επηρεαστεί, το ίδιο και η γεωργία, όπως και εκατομμύρια άνθρωποι», τονίζει η Χαριέτ Σαινγκ, από την ActionAid.

Αξίζει να σημειωθεί πώς παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 200.000 παγετώνες οι οποίοι όμως είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην αύξηση της θερμοκρασίας καθώς είναι πολύ μικροί συγκριτικά με τα παγοκαλύμματα τους.
Για να καταλάβεις πόσο θα επηρεαστούμε από την μόλυνση των υδάτων: Στα Ιμαλάια οι παγετώνες είναι σημαντικές πηγές νερού για 250 εκατομμύρια κατοίκους στις γύρω κοιλάδες και παράλληλα τροφοδοτούν τους ποταμούς από τους οποίους επιπλέον 1,6 δισεκατομμύριο άνθρωποι εξαρτώνται για τροφή, ενέργεια και εισοδήματα. Αν αυτές οι πηγές νερού μολυνθούν θα πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος για να επιβιώσουν οι κάτοικοι αυτής της περιοχής.

Έρευνα την οποία επικαλείται η έκθεση της Giec προειδοποιεί ότι οι παγετώνες των ασιατικών ορέων μπορεί να χάσουν πάνω από το ένα τρίτο του πάγου τους, ακόμα και αν οι άνθρωποι ελαχιστοποιήσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμό Κελσίου.

Η έκθεση της Giec διευκρινίζει ότι η ζώνη κεντροδυτικά των Ιμαλάϊων αντιμετωπίζει ήδη μια αισθητή μείωση της ποσότητας νερού προς άρδευση και προειδοποιεί πώς στις περιοχές που δεν έχουν πολλά εδάφη που καλύπτονται από πάγο, όπως στην κεντρική Ευρώπη, τη βορεια Ασία και τη Σκανδιναβία, οι παγετώνες θα μειωθούν κατά 80% έως το 2100.

Μέχρι το τέλος του αιώνα θα εξαφανιστεί πάνω από το 90% των πάγων των Άλπεων
Ελβετοί ερευνητές, δε, προειδοποιούν πώς αν δεν ελεγχούν οι εκπομπές  μπορεί να προκαλέσουν την εξαφάνιση άνω του 90% των πάγων των Άλπεων μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Ένας παγετώνας είναι μια δεξαμενή. Ένας παγετώνας σε καλή υγεία λιώνει το καλοκαίρι και μεγαλώνει το χειμώνα. Αυτό πάει να πει ότι όταν οι άνθρωποι έχουν περισσότερο ανάγκη το νερό, θα το αναζητούν στους παγετώνες» διευκρίνισε ο Χάρι Ζεκολάρι από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ντελφτ (Delft University of Technology) στην Ολλανδία στο AFP.

Μήπως ήρθε η ώρα να εξετάσουμε τον τρόπο ζωής μας;

ipop.gr

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια Απάντηση