Νέα

Οι νέες εντυπωσιακές εικόνες του πλανήτη Δία αλλάζουν τα δεδομένα

Νέα δεδομένα φέρουν οι νέες εικόνες του πλανήτη Δία, καθώς διαθέτει στους πόλους του γιγάντιους κυκλώνες, οι οποίοι φθάνουν σε διάμετρο τα 1.400 χιλιόμετρα, ένα μαγνητικό πεδίο με δεκαπλάσια ισχύ σε σχέση με το αντίστοιχο της Γης και ένα πολικό σέλας το οποίο δεν έχει καμία σχέση με της γης, το διαστημικό σκάφος Juno της NASA.

Μέχρι στιγμής αυτά είναι τα τρία πιο σημαντικά ευρήματα όσο αφορά την ανάλυση των πρώτων στοιχείων τα οποία έστειλε από τον Δία το διαστημικό σκάφος Juno (Ήρα) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Το σκάφος αυτό είναι το πρώτο που έχει περάσει πάνω από τους μυστηριώδεις και εξωτικούς στην όψη πόλους του Γιγάντιου πλανήτη.

Οι επιστήμονες οι οποίοι εξέτασαν τα νέα δεδομένα, έκαναν δύο σημαντικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό «Science» και άλλες 44 στο περιοδικό γεωφυσικής «Geophysical Research Letters».

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των οκτώ επιστημονικών οργάνων του διαστημικού σκάφους, προκύπτει μια εικόνα διαφορετική για τον Δία σε σχέση με αυτήν που είχαν έως τώρα οι επιστήμονες.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, αφού ολοκληρωθεί η αποστολή του Juno, θα πρέπει να ξαναγραφτεί το κεφάλαιο στα εγχειρίδια αστρονομίας που αφορά τον Δία.

Το διαστημικό σκάφος που κινείται με ηλιακή ενέργεια, κόστους 1,1 δισ. δολαρίων, εκτοξεύθηκε το 2011 και πέρασε πάνω από το Δία τον Αύγουστο του 2016.

Το σκάφος κάνοντας μια άκρως ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Δία, έχει  κάνει μέχρι τώρα πέντε περάσματα πάνω από τους πόλους του Δία (το τελευταίο στις 19 Μαΐου), σε απόσταση έως 3.400 χιλιομέτρων από την κορυφή των νεφών του.

Οι πόλοι του πλανήτη μαγεύουν!
Σε αντίθεση με τους πόλους του Κρόνου, στους πόλους του Δία επικρατεί ένα χαοτικό σκηνικό διάσπαρτο από φωτεινούς οβάλ σχηματισμούς.

Αυτοί οι οβάλ κρατήρες, στην πραγματικότητα είναι τεράστιοι κυκλώνες και αντικυκλώνες, όπου κάποιο έχουν διάμετρο 1.400 χλμ. και σχεδόν ο ένας αγγίζει τον άλλο. Το θέαμα αυτό άφησε άφωνους τους επιστήμονες.

Είναι άγνωστο όμως το πώς δημιουργούνται και πόσο διαρκούν στην ατμόσφαιρα. Δεν έχουν πάντως σχέση με τη «μεγάλη ερυθρά κηλίδα» του Δία που βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερο γεωγραφικό πλάτος.

Οι μετρήσεις της γιγάντιας μαγνητόσφαιρας του πλανήτη δείχνουν ότι το μαγνητικό πεδίο κοντά στο Δία είναι δύο φορές πιο ισχυρό , από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες, φθάνοντας τα 7,766 Γκάους. Παράλληλα, παρουσιάζει δραματικές αυξομειώσεις.

Ένα άλλο εύρημα είναι ότι το πολύ φωτεινό σέλας τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο πόλο του πλανήτη δεν φαίνεται να σχηματίζεται με παρόμοιο μηχανισμό με αυτόν της Γης.

Εντοπίσθηκε  επίσης ένα «ποτάμι» αμμωνίας να διατρέχει την ατμόσφαιρα του Δία, 350 χιλιόμετρα από το ανώτερο στρώμα της προς το εσωτερικό του Δία.

Για πρώτη φορά φάνηκε ότι γύρω από το Δία υπάρχει ένας δακτύλιος σκόνης. https://www.youtube.com/watch?v=6o9FiTf1vZE

Ένας από τους επιστήμονες δήλωσε:

Ο Δίας μας εκπλήσσει σχεδόν με κάθε τρόπο. Βλέπουμε ήδη αρκετά εξωτικά πράγματα

Ωστόσο τα στοιχεία του Juno είναι ανεπαρκή για να ξέρουμε αν έχει στερεό πυρήνα ο Δίας ή αποτελείται μόνο από αέρια.

Το επόμενο κοντινό πέρασμα του Juno πάνω από τον Δία θα γίνει στις 11 Ιουλίου, όπου το σκάφος θα πετάξει ακριβώς πάνω από την εμβληματική «μεγάλη ερυθρά κηλίδα», που είναι διπλάσια από τη Γη.

Μέχρι το Φεβρουάριο του 2018, έχει προγραμματισθεί να διαρκέσει Η αποστολή του σκάφους χωρίς να αποκλείεται μια παράτασή της.

Με διάμετρο 11 φορές μεγαλύτερη από της Γης και μάζα 300 φορές μεγαλύτερη, ο γιγαντιαίος πλανήτης χρειάζεται 12 γήινα χρόνια για να κάνει μια πλήρη περιφορά από τον Ήλιο και δέκα γήινες ώρες για μια πλήρη περιστροφή από τον εαυτό του (η μέρα του).

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια Απάντηση