Νέα Στην Κουζίνα

Ρόδι: 8+1 λόγοι για να μπει στην καθημερινότητα μας

Είναι ένα από τα φρούτα που χάρη στο πλήθος θρεπτικών συστατικών που περιέχει θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού μας ενώ φροντίζει ακόμη και το δέρμα μας. 

Τα οφέλη του είναι πολλαπλά. Ας γνωρίσουμε μερικούς λόγους για τους οποίους είναι χρήσιμο να εντάξουμε το ρόδι στη διατροφή μας:

1.Αντιγηραντικές ιδιότητες: To ρόδι περιέχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, τα οποία καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Σύμφωνα με μελέτες, έχει διαπιστωθεί ότι το ρόδι και τα μούρα, έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν. Ταυτόχρονα, το ρόδι βοηθά και στην καταπολέμηση της ακμής και στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Β5, βιταμίνη Κ, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο και πολλά άλλα πολύτιμα για τον οργανισμό μας στοιχεία, που εκτός των άλλων, βοηθούν το δέρμα μας να παραμένει ελαστικό και σφριγηλό.

2.Προστασία των νεφρών: Το εκχύλισμα από το ρόδι, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, εμποδίζει τη νεφρική βλάβη και προστατεύει τα νεφρά από τις επιβλαβείς τοξίνες.

3. Προστασία του ήπατος: Σύμφωνα με το περιοδικό Toxicology and Industrial Health το οποίο δημοσίευσε πρόσφατες μελέτες, ο χυμός του ροδιού, όχι μόνο προστατεύει το ήπαρ, αλλά και βοηθά στην αναγέννησή του όταν υπάρχει βλάβη.

4. Τόνωση του ανοσοποιητικού: Τα ρόδια και ο χυμός τους περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, ικανές να τονώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μας προστατεύσουν από ασθένειες.

5.Αντιαλλεργικές ιδιότητες: Τα ρόδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με αλλεργίες.

6. Προστασία από καρδιακές παθήσεις: Μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Atherosclerosis, δείχνει ότι το ρόδι βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να συνθέσει τη χοληστερόλη και καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες στο αγγειακό σύστημα.

7. Προστασία από τον καρκίνο: Μετά από έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Riverside και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Translational Oncology, διαπιστώθηκε πως ο χυμός και το εκχύλισμα του ροδιού, καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.

8. Ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης: Πρόωρη έρευνα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης της αρτηριακής πίεσης που συνδέεται με την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Επίσης βοηθάει στην προστασία των αρτηριών, καθώς ενισχύει την αποτροπή σχηματισμού πλάκας.

9.Κατά των λοιμώξεων: Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food and Chemical Toxicology, διαπίστωσε ότι ένα εκχύλισμα του ροδιού, αυξάνει την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται ενάντια στα «αρνητικά κατά Γκραμ» βακτήρια.

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια Απάντηση