Bella On Tour Νέα

Ταξίδι στη συναρπαστική νότια Αφρική! (δείτε φωτογραφίες)

Οι πόλεις στη νότια Αφρική είναι μοντέρνες, καθαρές με μεγάλους δρόμους και υπέροχα σπίτια αποικιακού ρυθμού από τη μία πλευρά αλλά και χαμόσπιτα και παράγκες από την άλλη.  Το τοπίο και τα χρώματα μεσογειακά,   με αρχέγονα βουνά, πεπλατυσμένα στο επάνω μέρος τους από τη διάβρωση, να διατρέχουν  άλλοτε εύφορες εκτάσεις με αμπελώνες και οπωροφόρα και άλλοτε ερήμους  από πέτρα και άμμο.  Η ατελείωτη ακτογραμμή φλερτάρει με τους 2 ωκεανούς που βρυχώνται στα γρανιτένια βράχια της, αφήνοντας τεράστιες αμμώδεις παραλίες ανάμεσά τους.  Για τους δραστήριους υπάρχουν άπειρες δυνατότητες από (ασφαλή) πεζοπορία στα εθνικά πάρκα, παρατήρηση ζώων και πουλιών, εκδρομές με άλογα, καταδύσεις (με ή χωρίς καρχαρίες), surfing, canoeing, rafting και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας.

Οι λιγότερο δραστήριοι θα εκτιμήσουν τις δοκιμές κρασιών στις φάρμες, τα ατμοσφαιρικά καφέ κοντά στη θάλασσα και τα εξαιρετικά εστιατόρια.  Τα κόστη  είναι  αρκετά χαμηλότερα από την Ελλάδα αλλά με υποδομές και επίπεδο υπηρεσιών πολύ κοντά σε αυτά της βόρειας Ευρώπης.  Αν όλα τα παραπάνω τα θεωρείτε απόσπασμα από διαφήμιση ταξιδιωτικού γραφείου (όπως κι εμείς), το καθημερινό δράμα της ζωής στη Νότια Αφρική και τα ερωτηματικά που θα σας γεννηθούν για τη συμβίωση λευκών και μαύρων με την προηγηθείσα ταραχώδη ιστορία, είναι το καλύτερο δώρο του ταξιδιού σας. Εμείς,  ομολογώ, δεν καταφέραμε να καταλάβουμε τη Νότια Αφρική, ίσως να ξύσαμε λίγο την επιφάνεια. Διαισθάνομαι όμως, ότι αυτό που γίνεται εκεί κάτω, είναι ένα τεράστιο πείραμα  εξαιρετικά σημαντικό για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Πότε να επισκεφθείς τη νότια Αφρική;

Τη Νότια Αφρική μπορείτε να την επισκεφτείτε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, με εξαίρεση ίσως την περίοδο των Χριστουγέννων, κατά την οποία ο εσωτερικός τουρισμός είναι στο ζενίθ του, κάτι σαν το δεκαπενταύγουστο στην Ελλάδα. Οι εποχές είναι αντίστροφα από τις δικές μας, με το καλοκαίρι να ξεκινά το Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο το οποίο είναι ζεστό σαν το ελληνικό αλλά με αρκετή υγρασία και βροχές εντονότερες στις ανατολικές ακτές όπου το κλίμα είναι σχεδόν τροπικό. Ο χειμώνας (Ιούνιος μέχρι Σεπτέμβριος) είναι δροσερός, με λίγες βροχές, διαυγή ατμόσφαιρα και παγωνιά τις βραδυνές ώρες στην έρημο και στα ανατολικά υψίπεδα όπου μπορεί και να χιονίσει.  Η άνοιξη (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος) και το φθινόπωρο ( Απρίλιος – Μάιος) είναι η καλύτερη εποχή με ιδανικές θερμοκρασίες (μέγιστη 25 – 27 C, ελάχιστη  14 – 17 C)  σε ολόκληρη τη χώρα.  Για την παρατήρηση ζώων καλύτερη εποχή είναι ο χειμώνας λόγω της λιγότερης βλάστησης και της ξηρασίας που αναγκάζει τα ζώα να συγκεντρώνονται κοντά στις νερολακούβες.  Από τον Αύγουστο μέχρι το Σεπτέμβριο είναι η εποχή που ανθίζουν τα αγριολούλουδα στην  έρημο (Namaqualand) και συγκεντρώνουν πλήθη τουριστών για το μοναδικό αυτό θέαμα. Τους μήνες αυτούς μπορείτε επίσης να δείτε φάλαινες στο Hermanus, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να μπείτε σε βάρκα.  Την εποχή αυτή έρχονται πολύ κοντά στην ξηρά.

Πολλοί από σας θα προσγειωθείτε στο Γιοχάνεσμπουργκ και θα κατευθυνθείτε προς το εθνικό πάρκο Kruger.  Εμείς, πετάξαμε απευθείας στο Κέιπ Τάουν και ακολουθήσαμε τις 2 ακτογραμμές, του ινδικού (Garden Route) και του ατλαντικού   ωκεανού. 

Κέιπ Τάουν
Αν θέλετε να αισθανθείτε ολόκληρη τη Νότια Αφρική σε μια πόλη, αυτή δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το Κέιπ Τάουν. Μοντέρνα, χαλαρή,  ευχάριστη σαν καλοκαιρινό θέρετρο,  ζωντανή και νεανική.  Το Table Mountain στην καρδιά της πόλης, δεν είναι μόνο το σήμα κατεθέν της πόλης, αλλά χαρακτηρίζει και τον τρόπο ζωής εδώ: Λίγες εκατοντάδες μέτρα, αρκούν για να βρεθείτε από το κέντρο της πόλης στην αφρικανική φύση. Βαδίστε στην αντίθετη κατεύθυνση και σε λίγα μέτρα θα ατενίζετε τον Ατλαντικό ωκεανό σε μια κρυστάλλινη ατμόσφαιρα που αποκλείεται να έχετε ξαναδεί. Τα αξιοθέατα  στο Κέιπ Τάουν, είναι τόσο συγκεκριμένα όσο η Ακρόπολη και η Πλάκα στην Αθήνα και σε συνδυασμό με το φόβο της εγκληματικότητας, ελάχιστοι θα ρισκάρουν μια ελεύθερη περιήγηση. Κατά τη διάρκεια της ημέρας βαδίσαμε μια μεγάλη απόσταση από το ξενοδοχείο μας μέχρι το κέντρο, χωρίς να νιώσουμε κάποια απειλή, αλλά πάντοτε από κεντρικούς δρόμους. Μετά τη δύση του ηλίου, όλοι μας συμβούλεψαν να χρησιμοποιήσουμε ταξί ή το νοικιασμένο αυτοκίνητο που είχαμε στη διάθεσή μας.

Είμαστε της γνώμης ότι  τα 14 € που κοστίζει το τελεφερίκ για το Table Mountain είναι μάλλον υπερβολικά, αλλά αν πάτε με τα πόδια είναι κάντε το μόνο αν είστε σε μια μεγάλη παρέα, αλλιώς πάτε γυρεύοντας να σας ληστέψουν. Αν έχετε αυτοκίνητο, ανεβαίνοντας για το σταθμό βάσης του τελεφερίκ, στρίψτε δεξιά στην τελευταία διασταύρωση και οδηγείστε μέχρι το τέλος του δρόμου στο ύψωμα που βρίσκεται απέναντι από το Table Mountain. Η θέα προς την πόλη και το βουνό είναι υπέροχες, δεν θα σας κοστίσει τίποτα και κυρίως θα έχετε ξεφύγει από τους αλαφιασμένους τουρίστες με τα πούλμαν που σχηματίζουν ουρές στο τελεφερίκ. 

Πηγαίνοντας προς το ακρωτήριο  της Καλής Ελπίδας (ή αλλιώς Cape Point) πρέπει οπωσδήποτε να πάτε από τη δυτική πλευρά της χερσονήσου ακολουθώντας τον Chapman’s Peak Drive, το δρόμο που ενώνει το Hout Bay με το Noordhoek. Σκαλισμένος σε μεγάλος ύψος στα σχεδόν κάθετα βράχια η θέα είναι εξαιρετική. Ακόμα κι αν είναι κλειστός λόγω κατολισθήσεων ή λόγω καιρού, οδηγείστε τουλάχιστον μέχρι το σημείο που επιτρέπεται. Το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας  βρίσκεται εντός Εθνικού πάρκου και θα πληρώσετε εισιτήριο (5 €) για να εισέλθετε.  Από την είσοδο θα οδηγήσετε αρκετά χιλιόμετρα σε ένα τοπίο με χαμηλή βλάστηση μέχρι το ίδιο το ακρωτήριο. Αξίζει να ακολουθήσετε και τους παράπλευρους δρόμους προς τις παραλίες που σχηματίζονται ανάμεσα στα βράχια με τον ωκεανό να λυσσομανά και ακόμα καλύτερα να αφήσετε το αυτοκίνητο και να περπατήσετε (δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εκτός από τους θρασείς μπαμπουίνους).

Επιστρέφοντας από το ακρωτήριο, στο δρόμο σας είναι η  συμπαθητική Simon’s Town, από το λιμάνι της οποίας μπορείτε να πλεύσετε με ταχύπλοο μέχρι το ακρωτήριο, ή να παρατηρήσετε φάλαινες (από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο μόνο).  Περίπου 3 χιλιόμετρα έξω από την Simon’s Town είναι η διάσημη παραλία Boulders Beach με τους μικροσκοπικούς πιγκουίνους.

δείτε περισσότερα στο traveltips.gr

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια Απάντηση