Στην Κουζίνα

Baked Alaska – Το παγωτό της φωτιάς όπως το φτιάχνει ο Άκης Πετρετζίκης

Σήμερα θα ξεπεράσουμε τον εαυτό μας λιγάκι, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό και πολύ γλυκό, πιστέψτε με! Πάμε να φτιάξουμε ένα …καυτό παγωτό με την συνταγή του σεφ Άκη Πετρετζίκη. 

Συστατικά
Για τη μαρέγκα

150 γρ. ασπράδια
150 γρ. ζάχαρη άχνη
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
Για το γλυκό

1 κιλό παγωτό της αρεσκείας σας
παντεσπάνι έτοιμο ψημένο

Μέθοδος Εκτέλεσης
Το παγωτό αυτό μπορεί να γίνει και σε ατομικές μερίδες αλλά και σαν μεγάλο για όλη την οικογένεια.. Δεν αλλάζει κάτι στη συνταγή.. Εδώ δίνουμε τη συνταγή για το οικογενειακό.

Παίρνουμε ένα μπολ ικανό να χωρέσει ένα κιλό παγωτό.
Καλύπτουμε με μεμβράνη όλη την εσωτερική επιφάνεια του μπολ και ρίχνουμε το παγωτό μέσα πιέζοντας καλά απο πάνω για να εφαρμόσει καλά γύρω γύρω στο μπολ.
Κόβουμε ένα παντεσπάνι στη διάμετρο του μπολ και το τοποθετούμε πάνω απο το παγωτό πιέζοντας καλά για να εφαρμόσει και αυτό.
Βάζουμε το μπολ στη κατάψυξη για 1 ώρα.
Μόλις το βγάλουμε, το ξεφορμάρουμε έτσι ώστε το παντεσπάνι να βρίσκεται στο πάτο ενός πιάτου.
Βάζουμε το παγωτό ξανά στη κατάψυξη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο μέγιστο στο γκριλ.
Για τη μαρέγκα

Χτυπάμε με το σύρμα του μίξερ τα ασπράδια μαζί με τη βανίλια και 1 πρέζα αλάτι μέχρι που να αφρατέψουν και προσθέτουμε σε 10 δόσεις σιγά σιγά την κρυσταλλική ζάχαρη. Μόλις αφρατέψει και γυαλίσει, δοκιμάζουμε λίγο από τη μαρέγκα για να δούμε αν έχει διαλυθεί τελείως η κρυσταλλική ζάχαρη. Αν δεν έχει διαλυθεί συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το χτύπημα.
Όταν είναι έτοιμο το μείγμα προσθέτουμε και την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα στο μίξερ.
Βάζουμε μαρέγκα πάνω από το παγωτό με ένα κορνέ (προσέχοντας να μη μείνει καθόλου παγωτό ακάλυπτο) και ψήνουμε τις αλάσκες σε full φούρνο στο γκριλ για 4-5΄ μέχρι που χρυσίσει απο πάνω. Αλλιώς αν έχουμε ένα φλόγιστρο μπορούμε να το κάνουμε με τη βοήθειά του χωρίς να βάλουμε το γλυκό στο φούρνο.

Tip
Εάν δούμε ότι σε 4-5 λεπτά δεν παίρνει χρώμα, μη το ψήσετε άλλο γιατί θα αρχίσει να λιώνει το παγωτό! Επίσης εαν δεν έχετε σκοπό να το σερβίρετε εκείνη την ώρα μη το ψήσετε αλλά διατηρήστε το στη κατάψυξη μέχρι να έρθει η ώρα που θα το σερβίρετε!

Δείτε περισσότερες συνταγές του Άκη στο akispetretzikis.com

Καλή επιτυχία!

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια Απάντηση