Bella On Tour Νέα

Ένα πενθήμερο οδοιπορικό στην καρδιά της αρχαίας Μακεδονίας

https://www.discovergreece.com

Μυήσου στο συναρπαστικό κόσμο της αρχαίας Μακεδονίας ακολουθώντας τα βήματα του βασιλιά Φιλίππου Β’ και του γιου του, Μέγα Αλέξανδρου, γνωρίζοντας από κοντά τα πολιτιστικά αξιοθέατα μιας περιοχής με τεράστια ιστορική κληρονομιά. Η διαδρομή σου περιλαμβάνει το πιο σημαντικό ιερό της αρχαίας Μακεδονίας και τον τόπο ταφής του Φιλίππου του Β’, τα ερείπια του μεγαλόπρεπου ανακτόρου της Πέλλας και τη γενέτειρα του Μέγα Αλέξανδρου, ενώ προβλέπει και μια στάση στη μεγαλύτερη πόλη του ελληνικού Βορρά, την Θεσσαλονίκη. Εσύ αποφασίζεις αν θα ακολουθήσεις το πρόγραμμα που σου προτείνουμε κατά γράμμα ή αν θα αφιερώσεις λιγότερο ή περισσότερο χρόνο σε κάθε στάση. Ό,τι και αν κάνεις, πάντως, ετοιμάσου να «βουτήξεις» για τα καλά στην Ευρωπαϊκή ιστορία.

Δίον

Άφιξη στο αεροδρόμιο Μακεδονία και φύγαμε για εξερεύνηση! Το πολιτιστικό σου οδοιπορικό ξεκινά στην πιο ιερή πόλη της αρχαίας Μακεδονίας: το Δίον, που απέκτησε μεγάλη σημασία και δύναμη τα χρόνια της άνθισης του μακεδονικού βασιλείου (4ο αιώνα π.Χ.). Εδώ πανηγύρισε τις μεγάλες νίκες του ο βασιλιάς Φίλιππος και εδώ πρόσφερε ο γιος του, Αλέξανδρος, θυσίες στους θεούς πριν από τις εκστρατείες του.  Η πρώτη μέρα του οδοιπορικού τελειώνει στο Λιτόχωρο, στους πρόποδες του Ολύμπου.

Το αρχαιολογικό πάρκο του Δίου

Το Δίον είναι ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά αρχαιολογικά αξιοθέατα της Ελλάδας. Χτίστηκε ως χώρος λατρείας του Δία και τα μνημεία του είναι διάσπαρτα ανάμεσα σε θάμνους, δέντρα και λίμνες. Ένα τέταρτο της έκτασης του πάρκου καταλαμβάνουν ιερά, με το παλαιότερο να είναι αφιερωμένο στη θεά Δήμητρα (τέλος 4ου αιώνα π.Χ.). Άλλα δύο ιερά είναι αφιερωμένα στον Δία, τον Ύψιστο και τον Ολύμπιο, ενώ ένα ακόμα ιερό της αιγυπτιακής θεότητας Ίσις είναι προσβάσιμο μέσω μιας μικρής γέφυρας. Στον χώρο θα βρεις και μια χριστιανική βασιλική, όπως επίσης μεγάλες Θέρμες, τα δημόσια δηλαδή λουτρά του Δίου, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν υπολείμματα θεάτρων της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου.

Βεργίνα

Οι βασιλικοί τάφοι των Αιγών στη Βεργίνα, είναι ένα από τα σημαντικότερα ταφικά μνημεία της αρχαιότητας. Εδώ βρίσκονται τα ταφικά μνημεία του Φιλίππου του Β’ (πατέρα του Μέγα Αλέξανδρου) και άλλων μελών της μεγάλης μακεδονικής δυναστείας. Το τέλος μιας ακόμα ημέρας εξερευνήσεων θα σε βρει κοντά στη Βέροια, μια πόλη με ισχυρές βυζαντινές επιρροές.

Οι βασιλικοί τάφοι

Πρόκειται να εξερευνήσεις ένα αρχαιολογικό θαύμα και προστατευόμενο μνημείο της UNESCO. Οι βασιλικοί τάφοι του Φιλίππου του Β’ και άλλων μελών της Μακεδονικής βασιλικής οικογένειας περιλαμβάνουν τους τύμβους του Φιλίππου και του έφηβου γιου του Μέγα Αλέξανδρου, Αλέξανδρου του Δ’, όπως επίσης ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η χρυσή λάρνακα με τα οστά του Φιλίππου, την οποία κοσμεί ο μακεδονικός ήλιος, η ογκώδης και μεγαλόπρεπη βασιλική πανοπλία και το χρυσό στεφάνι που φορούσε ο Μακεδόνας βασιλιάς στη νεκρική πυρά. Ο αμυδρός φωτισμός στο μουσειακό χώρο μέσα στον τύμβο και ο έντονος φωτισμός επάνω από τα εκθέματα κάνει την εμπειρία σου ακόμα πιο ατμοσφαιρική, ενώ γύρω από τον τύμβο υπάρχουν περίπου 300 μικρότερα ταφικά μνημεία, όπως εκείνα της μητέρας του Φιλίππου, Ευρυδίκης, και της κόρης της, Θεσσαλονίκης.

Πέλλα

Η τρίτη μέρα του οδοιπορικού σε βρίσκει στην Πέλλα, αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας και διάσημη ως γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Για το κλείσιμο της μέρας, ετοιμάσου για πολύ νερό. Που; Στην Έδεσσα φυσικά, την πόλη που είναι συνώνυμη με τους καταρράκτες.

https://www.discovergreece.com

Ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας

Μπορεί να διασώζεται μόνο το ισόγειο του παλατιού και των γύρω κτηρίων, όμως αυτά είναι αρκετά για να αποδειχθεί ότι η Πέλλα ήταν πρωτοπόρος κατά την αρχαιότητα στο σχεδιασμό πόλεων. Πέρα από το βασιλικό παλάτι, η αγορά της με τα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, την έκανε σημαντικό πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας. Η πόλη ακολούθησε το Ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα των οικοδομικών τετραγώνων και των πλακόστρωτων δρόμων, ενώ διέθετε ένα σύγχρονο και πολύ προχωρημένο για την εποχή του σύστημα υδροδότησης και αποχέτευσης. Την ίδια στιγμή ήταν μια πόλη φίνα, με εκλεπτυσμένη διακόσμηση δωρικού και ιονικού ρυθμού στα κτήριά της και με εντυπωσιακά μωσαϊκά δάπεδα στα πιο εύπορα σπίτια της.

Θεσσαλονίκη

Σήμερα το πρόγραμμα έχει επιστροφή στη Θεσσαλονίκη. Εννοείται ότι σε μια μόλις μέρα δεν προλαβαίνεις να γνωρίσεις όσο καλά θα ήθελες τη συναρπαστική αυτή πόλη. Εμείς σου λέμε ότι ακόμα και μέσα σε ένα 24-ωρο προλαβαίνεις να πάρεις μια γεύση του τι έχει να προσφέρει σε πολιτιστικά αξιοθέατα, ενώ όπως και αν ρυθμίσεις το χρόνο σου, φρόντισε να προλάβεις να ζήσεις τη διάσημη γαστρονομική εμπειρία και νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης. Γιατί στο κάτω, κάτω, πολιτισμός δεν είναι μόνο τα ιστορικά μνημεία.

Το αρχαιολογικό μουσείο

Αν θέλεις να βουτήξεις ακόμα πιο βαθιά στη μακεδονική ιστορία, τότε πήγαινε στο αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης. Τα χάλκινα εργαλεία του Θησαυρού των Πετραλώνων (μια από τις μόνιμες συλλογές του μουσείου) χρονολογούνται από την 3η χιλιετία π.Χ., με άλλα λόγια σε ταξιδεύουν πολύ πίσω-από τότε που η περιοχή άρχισε να σχηματίζει ένα αυτόνομο βασίλειο μέχρι την εποχή που η Θεσσαλονίκη έγινε η έδρα της ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στα άλλα εκθέματα που σου προτείνουμε να μη χάσεις, συγκαταλέγονται τα διακοσμητικά στοιχεία του μακεδονικού τάφου της Αγίας Παρασκευής και τα περίτεχνα χρυσά αντικείμενα (κυρίως τα στεφάνια), για την κατασκευή των οποίων φημίζονταν οι αρχαίοι Μακεδόνες.

Αρχαία Στάγειρα

Η τελευταία μέρα του οδοιπορικού σε βρίσκει στην ανατολική πλευρά της Χαλκιδικής, στα αρχαία Στάγειρα, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη. Εδώ θα εξερευνήσεις την κληρονομιά ενός σπουδαίου άντρα, που δεν υπήρξε απλώς ένας από τους μεγαλύτερους φιλόσοφους της αρχαιότητας, αλλά και δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην τέχνη του πολέμου, την ηθική, τη λογική και τις τέχνες. Και τελειώνοντας την περιήγηση στα Στάγειρα, σε περιμένει χαλάρωση. Που αλλού; Στην παραλία.

Αρχαία Στάγειρα

Η πόλη που γεννήθηκε ο Αριστοτέλης ιδρύθηκε τον 7ο π.Χ. αιώνα. Όμως η Στάγειρα δεν ήταν σημαντική μόνο στην αρχαιότητα-τα τείχη που θα δεις στον αρχαιολογικό χώρο κατασκευάστηκαν την εποχή της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ακόμα ένα συναρπαστικό αξιοθέατο είναι το Πάρκο του Αριστοτέλη, όπου θα δεις όργανα όπως πρίσμα, οπτικό δίσκο, πυξίδα, ηλιακό ρολόι, παραβολικό διαθλαστήρα και αιολική γεννήτρια, τα οποία σου δίνουν την ευκαιρία να παρατηρήσεις τα φαινόμενα, που ο Αριστοτέλης αποκαλούσε «τα Φυσικά».

 

δες περισσότερα στο discovergreece.com

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια Απάντηση