Νέα

Απόψε η πρώτη «βροχή» αστεριών της άνοιξης

Μπορεί ο καιρός να μας τα χαλάει λίγο αλλά η  πρώτη «βροχή» αστεριών θα συμβεί απόψε το βράδυ προς τα χαράματα της Κυριακής 23 Απριλίου και το φαινόμενο θα είναι ορατό έως τις 25 του μήνα για νυχτερινές παρατηρήσεις.
Γνωστή και ως «Λυρίδες» οι οποίες βρίσκονται ήδη στο βόρειο ημισφαίριο και θα είναι ορατές και στην Ελλάδα σήμερα.

Οι Λυρίδες είναι μια μέση «βροχή» και στο αποκορύφωμά τους υπολογίζεται ότι φτάνουν στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται μέχρι 20 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων. Μερικές φορές δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, οι οποίες παραμένουν ορατές στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές, τα «πεφταστέρια» τους έφθασαν ακόμη και τα 100 ανά ώρα.

Η βροχή των αστεριών, καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, και προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα (‘Αλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Η πηγή προέλευσης τους είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», ο οποίος ανακαλύφτηκε από τον Αμερικανός Α.Θάτσερ το 1861.

Ο κομήτης αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας.

Τα απομεινάρια από την ουρά του κομήτη, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του κατά τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμα στο διάστημα και συνεχίζουν να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων κάθε χρόνο.
Το 2276, ο κομήτης θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια Απάντηση