Νέα

Η εντυπωσιακή τελετή παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (φωτο)

Την επίσημη τελετή παράδοσης τίμησαν με την παρουσία τους η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, Πρέσβεις ξένων χωρών, Φίλοι του ΙΣΝ, Μέλη του ΚΠΙΣΝ και πλήθος κόσμου που βρέθηκε στο ΚΠΙΣΝ από νωρίς, για να συμμετάσχει σε αυτή την ξεχωριστή μέρα.

Με μια μεγάλη γιορτή, ανοιχτή σε όλους, ολοκληρώθηκε η παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς τον τελικό και μόνιμο ιδιοκτήτη του, το Ελληνικό Δημόσιο και, κατ’ επέκταση, την ελληνική κοινωνία, τους πολίτες και καθημερινούς επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ. Στην ιδιαίτερη αυτή στιγμή της πορείας του έργου, χιλιάδες επισκέπτες συμμετείχαν ενεργά στις εκδηλώσεις και τα δρώμενα της ημέρας, επιβεβαιώνοντας με την παρουσία τους ότι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανήκει σε όλους. kpisn-teleti-paradosis2

Η εκδήλωση άνοιξε με την προβολή ενός βίντεο-αφιέρωμα για το ΚΠΙΣΝ ενώ στη συνέχεια το λόγο πήραν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος και ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, μέσα από το οποίο επιχειρήθηκε να διαφανούν τόσο η ποικιλομορφία των εκδηλώσεων που μπορούν να φιλοξενήσουν οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, όσο και οι τεχνικές δυνατότητες της σκηνής. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σαν ένα μωσαϊκό διαφορετικών εκφράσεων τέχνης, και κορυφώθηκε με την εμφάνιση της διεθνούς φήμης σοπράνο Sumi Jo, η οποία ερμήνευσε τη διάσημη άρια από την όπερα Νόρμα του Μπελίνι, Casta Diva. Ερμηνείες επί σκηνής, προβολές βίντεο, δρώμενα σε όλες τις γωνιές του ΚΠΙΣΝ, μικρότερα και μεγαλύτερα καλλιτεχνικά σχήματα, συνέθεσαν όλα μαζί, μία γιορτή ελεύθερη, ανοιχτή σε όλους.

Στην εκδήλωση εμφανίστηκαν το Μπαλέτο, η Παιδική Χορωδία και η Χορωδία Ενηλίκων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης με το Baroque Ensemble, το Λύκειον των Ελληνίδων, ο Γιώργος Κοντραφούρης στο πιάνο, street dancers, roller bladers και ποδηλάτες, ενώ προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένες αναγνώσεις από δημοφιλείς ηθοποιούς σε επιμέλεια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Τη σκηνοθετική επιμέλεια του προγράμματος υπέγραψε ο Θωμάς Μοσχόπουλος.kpisn-teleti-paradosis8

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα πάρτυ με μουσική και εντυπωσιακά πυροτεχνήματα στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ.

Δέκα χρόνια από την έναρξη της διαδικασίας δημιουργίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το όραμα για την συνύπαρξη, σε έναν ενιαίο χώρο, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ενός εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, αθλητικού και ψυχαγωγικού Πάρκου, είναι πλέον πραγματικότητα kpisn-teleti-paradosis-mpofiliou

Η σημασία του έργου, το όραμα και οι προσδοκίες του Ιδρύματος, βρήκαν τον καλύτερο εκφραστή τους στον διακεκριμένο αρχιτέκτονα, Renzo Piano, ο οποίος με το ταλέντο και την προσήλωσή του στον σχεδιασμό πραγματικά δημόσιων χώρων, δημιούργησε ένα κτίριο που αναπνέει στο ρυθμό της πόλης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δημιουργίας του ΚΠΙΣΝ συνέβαλαν σε αυτό, χιλιάδες εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σύμβουλοι κατασκευής και οργάνωσης και λειτουργίας του έργου, συμμετέχοντες σε προγράμματα μαθητείας, καθώς και πολλοί άλλοι.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ, με τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου να αγγίζει τα €630 εκατομμύρια. Με την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο Ελληνικό Δημόσιο, το Ίδρυμα αποχωρεί πλήρως από την διοίκηση του έργου, ωστόσο θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων και να διοργανώνει, με αποκλειστική δωρεά του, ανοιχτές, δωρεάν εκδηλώσεις διάρκειας μίας εβδομάδας στο ΚΠΙΣΝ, κάθε Ιούνιο.

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια Απάντηση