Bella On Tour Νέα

Χορευτό: Η μαγευτική παραλία του Πηλίου με τη λευκή άμμο!

Το Χορευτό είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός που απλώνεται κατά μήκος μιας από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες παραλίες της περιοχής. Είναι το επίνειο της Ζαγοράς, καθώς απέχει μόλις 9 χιλιόμετρα από το κεφαλοχώρι του Πηλίου. Η απόσταση από την πόλη του Βόλου είναι περίπου 55 χιλιόμετρα, ωστόσο θα χρειαστείς κάτι περισσότερο από μια ώρα για να φτάσεις, εξαιτίας των πολλών στροφών. Η εικόνα που θα αντικρίσεις ωστόσο, με τα αιωνόβια πλατάνια να στολίζουν τον παραλιακό δρόμο του οικισμού και η τεράστια παραλία με την ψιλή άμμο θα σε αποζημιώσουν πλήρως.

Το Χορευτό υπήρξε οικονομικό κέντρο της περιοχής κατά το 17ο και 18ο αιώνα, καθώς από το λιμάνι του ξεκινούσαν τα καΐκια των Ζαγοριανών για να φορτώσουν και να ξεφορτώσουν εμπορεύματα που είχαν προορισμό τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης και της Ανατολής. Εκείνη την εποχή τα δύο χωριά επικοινωνούσαν μέσω ενός στενού μονοπατιού, το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα και η μεταφορά των προϊόντων γινόταν με μουλάρια. Ο σύγχρονος δρόμος κατασκευάστηκε το 1941 και ήταν δωρεά ενός πλούσιου Ζαγοριανού εμπόρου, του Δημητρίου Πολυμέρη, ο οποίος θεωρείται ευεργέτης της περιοχής.

Σήμερα, το Χορευτό αποτελεί ένα όμορφο παραθεριστικό κέντρο με έντονη τουριστική ανάπτυξη. Η ομώνυμη παραλία που βρίσκεται κάτω από τον οικισμό σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβαση από τη Ζαγορά κάνουν το Χορευτό τον ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν βουνό και θάλασσα μαζί. Οι επιλογές διαμονής και εστίασης είναι πάρα πολλές και αξιόλογες, καθώς στην περιοχή υπάρχουν καταλύματα που προσφέρουν όλες τις ανέσεις, όπως και πολλές ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και παραδοσιακές γεύσεις. Επίσης, στο Χορευτό υπάρχει οργανωμένο κάμπινγκ για όσους προτιμούν πιο απλές διακοπές κοντά στη φύση.

Η παραλία του Χορευτού μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα. Το βόρειο τμήμα της έχει ψιλή άμμο, ενώ το νότιο έχει βότσαλο. Κατά μήκος της παραλίας θα συναντήσεις ξαπλώστρες και ομπρέλες κυρίως στο τμήμα μπροστά από το χωριό, αλλά και σημεία όπου μπορείς να απλώσεις την πετσέτα σου στην άμμο. Στο νότιο άκρο της παραλίας υπάρχει ένα μικρό λιμανάκι, όπου δένουν βάρκες και καϊκάκια. Το καλοκαίρι από εκεί ξεκινούν εκδρομικά σκάφη που σε πάνε σε παραλίες που δεν έχουν πρόσβαση από την ξηρά.

Από το βόρειο τμήμα της παραλίας, ακολουθώντας το μικρό μονοπατάκι θα βρεθείς στην εκπληκτική παραλία της Παρίσαινας με τα καταγάλανα νερά, που είναι αγαπημένος προορισμός για ελεύθερο κάμπινγκ. Όπως και στο Χορευτό, στην Παρίσαινα η βλάστηση φτάνει μέχρι την παραλία. Επίσης, κρυμμένο μέσα στην πλούσια βλάστηση βρίσκεται ένα μπαράκι, όπου μπορείς να απολαύσεις το καφεδάκι ή το ποτό σου με θέα το Αιγαίο.
Μετά την Παρίσαινα ακολουθώντας ένα μονοπάτι δίπλα στη γραμμή της θάλασσας θα βρεθείς στην ερημική παραλία Τουρκοπηγή, για την οποία δεν υπάρχει άλλη πρόσβαση από την ξηρά. Στη συνέχεια το μονοπάτι ανηφορίζει σταδιακά και σε οδηγεί στο χωριό Πουρί. Αντίστοιχα, από την άλλη πλευρά του χωριού υπάρχει μονοπάτι που ενώνει το Χορευτό με την παραλία των Αγίων Σαράντα, μια μαγευτική αμμουδερή παραλία με χαρακτηριστικούς βράχους.

Εκτός από τις παραλίες, αξίζει να επισκεφτείς το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια ενός αρχαίου ναού και φέρει αγιογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα ερείπια της μονής Ταξιαρχών που συναντάς στη διαδρομή από το Χορευτό προς τη Ζαγορά. Ένα ακόμα αξιοθέατο είναι η περιοχή της Παλιάς Μιτζέλας με τις θαλάσσιες σπηλιές, όπου λέγεται ότι καταστράφηκε ο στόλος του Ξέρξη το 480 π.Χ . Αν δεν έχεις δικό σου σκάφος, μπορείς να πας εκεί με ενοικιαζόμενο καΐκι.

ρεπορτάζ: volosweb.gr

φωτογραφίες: ilovepelion.gr

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια Απάντηση