Νέα Στην Κουζίνα

Καλασούνια με μυζήθρα από την Ίο βήμα-βήμα

Μία παραδοσιακή συνταγή της Ίου για ένα γλυκό κέρασμα με λίγα και απλά υλικά. Φρέσκια μυζήθρα στη γέμιση που γίνεται σαν αφρός, μέλι και κανέλα, για καθαρή γεύση νησιού.

Υλικά Συνταγής

Για το φύλλο
½ κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ.σ ξύδι
3 κ.σ ελαιόλαδο
¼ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1¼ φλ. ζεστό νερό (περίπου)
ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Για τη γέμιση
1 κιλό μυζήθρα λιωμένη με το πιρούνι
2 αυγά
2 κ.σ ζάχαρη
ξύσμα από ένα λεμόνι
1 κ.γλ κανέλα
Για το σερβίρισμα
μέλι θυμαρίσιο
κανέλα

Εκτέλεση
Για τα παραδοσιακά καλασούνια με μυζήθρα από την Ίο, πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο ώστε να προλάβει να ξεκουραστεί.

Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη του φύλλου σε ένα μπολ. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί το λιγότερο για 30΄. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, τα ανοίγουμε  σε λεπτό φύλλο.

Με ένα κουταλάκι του γλυκού, ακουμπάμε κουταλιές από τη γέμιση στο φύλλο κατά μήκος, σε απόσταση 5-6 εκατοστών μεταξύ τους.

Κόβουμε το φύλλο κατά μήκος αφήνοντας αρκετό περιθώριο έτσι ώστε να το γυρίζουμε και να σκεπάσουμε τη γέμιση.

Με το χέρι πατάμε το φύλλο ανάμεσα στη γέμιση και διαχωρίζουμε νοητά τα καλασούνια.

Με το ροδάκι ζύμης κόβουμε σε μισοφέγγαρο το κάθε καλασούνι.

Αραδιάζουμε τα παραδοσιακά γλυκά καλασούνια Ίου σε καθαρή πετσέτα και τα σκεπάζουμε με άλλη πετσέτα μέχρι να τελειώσουμε και με τα υπόλοιπα.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ελαφρά ρόδινο χρώμα και η ζύμη του φύλλου να γίνει τραγανή και λαχταριστή.

Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν. Τα περιχύνουμε με μπόλικο θυμαρίσιο μέλι και τα πασπαλίζουμε με κανέλα.

Σερβίρονται ζεστά αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκαν με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου η κα Πόπη και η κα Ελένη από την Ίο.

συνταγή και φωτογραφίες: argiro.gr

 

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια Απάντηση