Bella On Tour Νέα

Μεσολόγγι: Ταξίδι στην πόλη των ηρώων (φωτο)

Ακόμη και ο καλύτερος διευθυντής φωτογραφίας δεν θα μπορούσε να αναπαράγει το φως που κάνει τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου να φαντάζει χρυσή την ώρα της δύσης. Ανάμεσα στις λιμνοθάλασσες, το Μεσολόγγι (mezzo laghi), μια πόλη επίπεδη, που αγαπούν οι ποδηλάτες, φιλική σε οικογένειες με παιδιά. Μια πόλη ηρώων, πηγή έμπνευσης για τον διάσημο Φιλέλληνα Λόρδο Βύρωνα και τον εθνικό ποιητή της Ελλάδας Διονύσιο Σολωμό. Τα ιβάρια, οι γαΐτες – ψαρόβαρκες χωρίς καρίνα-, οι ψαροκαλύβες πάνω στους πασσάλους, το νησάκι της Κλείσοβας, η νησίδα του Αγίου Σώστη συνθέτουν στην περιοχή του Μεσολογγίου ένα γοητευτικό, κινηματογραφικό σκηνικό. Στη Δυτική Ελλάδα, το Μεσολόγγι μοιράζεται μαζί σας τα μυστικά του.header-tourlida-background-mesolongi

Αξίζει να δείτε στο Μεσολόγγι

Στο «ιερό» Μεσολόγγι: πολιορκημένοι, μα ελεύθεροι
Μνημείο της ιστορίας και του πολιτισμού. Σύμβολο της ελευθερίας της Ελλάδας. Η ηρωϊκή έξοδος των πολιορκημένων αμάχων και πολεμιστών από τους Οθωμανούς και τους Αιγύπτιους τον Απρίλιο του 1826. Το γεγονός που αποτέλεσε σταθμό στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία έγινε αιτία να ανακηρυχθεί η πόλη ιερή, με διάταγμα του 1937.

art-inspired-by-the-greek-revolutionΠίνακας και γλυπτό εμπνευσμένα από την Ανεξαρτησία της Ελλάδας

Ένας από τους μεγαλύτερους υγροβιότοπους της Μεσογείου
Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού μαζί με το Δέλτα των ποταμών Αχελώου και Ευήνου αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους υγροβιότοπους της Μεσογείου. Δημιουργήθηκαν τα τελευταία 10.000 χρόνια και εκτείνονται από τους πρόποδες της Βαράσοβας μέχρι τον κόλπο του Αστακού, σε ένα παραλιακό μέτωπο 50 χλμ. Είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας, που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ. Πάνω από 200 είδη πουλιών βρίσκουν εδώ καταφύγιο.

Αυγοτάραχο: η «αδυναμία» του σουλτάνουtraditional-fish-roe-of-messolongi
Φημισμένο σε ολόκληρο τον κόσμο, το μοναδικό αυτό προϊόν της Ελλάδας παράγεται εδώ και κατοχυρώθηκε ως Προϊόν Ονομασίας Προελεύσεως (Π.Ο.Π.) των λιμνοθαλασσών –ένα από τα πέντε της Ευρώπης. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το μετέφεραν κατευθείαν στο χαρέμι του σουλτάνου!

Περίπατος στον κήπο των ηρώωνthe-garden-of-heroes-in-messolongi
Τα παιδιά αγαπούν τον καταπράσινο κήπο των ηρώων που δημιουργήθηκε το 1830 με εντολή του Κυβερνήτη Καποδίστρια. Μια σειρά από αξιοθέατα σας καλωσορίζουν εδώ: θα δείτε τάφους αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 και του Λόρδου Βύρωνα. Ύστερα θα μπείτε στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης που στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο του 1932, και στο Λαογραφικό Μουσείο. Η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης περιλαμβάνει μια σπουδαία συλλογή έργων Ελλήνων ζωγράφων, γλυπτών και χαρακτών του 20ου αιώνα. Μια πόλη που αγαπάει την τέχνη και τιμά την ιστορία της Ελλάδας, χωρίς να ξεχνά το ρόλο της ως οικοδεσπότη: ξενοδοχεία πόλης, καφέ, μπαράκια και εστιατόρια υποδέχονται τους επισκέπτες όλο τον χρόνο.

Οι κρυμμένοι θησαυροί του Μεσολογγίου

Βόλτα στο Αιτωλικό
Απέχει από το Μεσολόγγι μόλις 12 χλμ. Η παραθαλάσσια διαδρομή θα σας ανταμείψει με την υπέροχη θέα της λιμνοθάλασσας. Ενώ, αν πάτε την εποχή που μαζεύουν το αλάτι, θα δείτε τις μεγάλες αλυκές και τα «βουνά» από αλάτι. Η κωμόπολη είναι «στριμωγμένη» σε μια νησίδα που χωρίζει τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου από αυτήν του Αιτωλικού. Η παραλιακή βόλτα προς το βόρειο άκρο του Αιτωλικού, στη λιμνοθάλασσα, είναι γαλήνια. Το βλέμμα μένει σε μικρά σπιτάκια με μποστάνια, στάβλους με άλογα, πουλιά και βάρκες που επιπλέουν στο νερό.

Καγιάκ ανάμεσα στα φλαμίνγκο
Σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας, τα ήρεμα νερά της λιμνοθάλασσας προσφέρονται όλο τον χρόνο για βόλτες με τουριστικό kayak. Αν διαπλεύσετε τη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας μέχρι την νησίδα του Αγίου Σώστη, ίσως έχετε συνταξιδιώτες τα φλαμίνγκο.

Ακροβάτες στη λίμνη
Οι φιγούρες των ανθρώπων μοιάζουν να ακροβατούν σε μια λωρίδα γης μήκους 5 χιλιομέτρων. Έχει διαμορφωμένο ποδηλατόδρομο και ενώνει το Μεσολόγγι με το νησί της Τουρλίδας από το 1885. Η ώρα του ηλιοβασιλέματος είναι απερίγραπτη, αφού ο ήλιος βουτάει μέσα στα ακίνητα νερά και τα ζωντανεύει με το χρυσαφί του φως. Εδώ θα απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματά σας στην Ελλάδα. Στη διαδρομή το βλέμμα χαϊδεύει τις γαΐτες (ψαρόβαρκες χωρίς καρίνες), τις ψαροκαλύβες πάνω στους πασσάλους (πελάδες), το μικρό νησί της Κλείσοβας με την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, τη Μαύρη Αλυκή (έκταση από αλάτι). discovergreece.com

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια Απάντηση