Νέα

Μια έρευνα πολλών δεκαετιών αποκαλύπτει το μυστικό της ευτυχίας

Tι μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο επιχειρεί να ρίξει φως μια έρευνα που ξεκίνησε το 1938 και είναι σε εξέλιξη. Το συμπέρασμα στο οποίο έχει καταλήξει μέχρι σήμερα; Το πολυπόθητο συναίσθημα δεν απορρέει τόσο από τον πλούτο, τη φήμη ή την επαγγελματική καταξίωση όσο από τις δυνατές προσωπικές σχέσεις. Αρκετά παρηγορητικό για την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στα τέλη της δεκαετίας του ’40 άρχισαν να παρακολουθούν 724 ανθρώπους από δύο ομάδες. Η πρώτη περιλάμβανε 268 άτομα που, όταν ξεκίνησε η μελέτη, ήταν φοιτητές του παραπάνω ιδρύματος, ενώ η δεύτερη 456 κατοίκους μιας από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Βοστόνης, οι οποίοι την ίδια εποχή ήταν στην εφηβεία. Σε όλη τη διάρκεια της έρευνας οι επιστήμονες καταγράφουν την εξέλιξη της ζωής αλλά και της υγείας των συμμετεχόντων. Σήμερα 60 από αυτούς είναι ακόμη εν ζωή και συνεχίζουν να παρακολουθούνται από τους ακαδημαϊκούς.

Ο τέταρτος κατά σειρά διευθυντής της μελέτης Ρόμπερτ Γουόλντιγκερ σε μια TED ομιλία του είπε ότι το σαφές μήνυμα που δίνουν τα μέχρι τώρα -διόλου ευκαταφρόνητα- δεδομένα είναι το εξής: «Οι καλές σχέσεις μάς κάνουν ευτυχισμένους και υγιείς». Εξαίρεση αποτελούν θυελλώδεις σχέσεις όπως οι γάμοι που υποφέρουν από έντονες συγκρούσεις, οι οποίοι, όπως επισημαίνει ο δρ Γουόλντιγκερ, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι πιο επιβλαβείς για την υγεία μας απ’ ό,τι ένα διαζύγιο. elle.gr

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια Απάντηση