Δες και αυτό Νέα

Μικρά μυστικά για να διαλέξετε το σωστό χαλί για το σπίτι σας

Αν και είναι πολύ ευχάριστο να περπατήσετε ξυπόλυτοι στο χαλί όταν γυρνάτε σπίτι μετά από μία κουραστική μέρα, τα οφέλη της χρήσης των χαλιών είναι ακόμα περισσότερα από το να μην παγώνουν τα πόδια σας.

Είναι παράγοντας εξοικονόμησης ενέργειας αφού διατηρούν τη ζεστασιά του χώρου περισσότερο. Είναι ένα άνετο μέρος για να καθίσετε και ασφαλές για να παίξουν τα παιδιά εφόσον μειώνουν τα τυχόν γλιστρήματα και τους τραυματισμούς. Επίσης μειώνουν τους θορύβους και βοηθούν να μην μεταφέρονται οι ήχοι στους κάτω ορόφους. Το χαλί μπορεί να είναι το διακοσμητικό στοιχείο που θα δώσει την έξτρα πινελιά στον χώρο σας.

Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα από χιλιάδες στιλ και χρώματα. Πριν καταλήξετε πιο χαλί θα αγοράσετε πρέπει να αποφασίσετε ποια από τις παραπάνω ιδιότητες του θέλετε να εκμεταλλευτείτε περισσότερο. Κάντε στον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις: Ο χώρος για τον οποίο προορίζεται το χαλί είναι ένας χώρος με μεγάλη δραστηριότητα; Το χαλί θα λειτουργήσει ως διακοσμητικό στοιχείο ή θέλετε να είναι ουδέτερο; Πριν ξεκινήσετε για τα μαγαζιά πάρτε μαζί σας οτιδήποτε μπορεί να σας βοηθήσει να συνδυάσετε το χαλί με τον χώρο που θα τοποθετηθεί. Πάρτε δείγματα από υφάσματα, φωτογραφίες και διαστάσεις του χώρου.

Χρώματα Τα σκούρα χρώματα δίνουν στους πολύ μεγάλους και ψηλοτάβανους χώρους τη ζεστασιά που χρειάζονται και τα πιο ανοιχτά χρώματα δίνουν την αίσθηση μεγαλύτερου δωματίου. Τα θερμά χρώματα όπως το κόκκινο και το κίτρινο αντανακλούν την λάμψη του ήλιου γι’ αυτό είναι προτιμότερο να τοποθετηθούν σε μέρη με ψυχρό κλίμα ώστε να δώσουν στον χώρο την θερμότητα που του λείπει. Για τον ακριβώς αντίθετο λόγο προτιμήστε τα ψυχρά χρώματα όπως το πράσινο και το μπλε σε χώρους με πλούσιο φυσικό φως. Αποφύγετε το απόλυτο και αυστηρό χρωματικό ταίριασμα των υφασμάτων του χώρου με το χαλί. Για καλύτερο διακοσμητικό αποτέλεσμα βρείτε για το χαλί έναν τόνο κοντά στο κυρίαρχο χρώμα του χώρου ώστε να το συμπληρώσει και να το αναδείξει.

Σύνθεση:

Μαλλί (wool)

Κρύβει τους λεκέδες γιατί τους απορροφά
Είναι γερό και έχει ελαστικότητα
Αντιδρά πολύ καλά στο καθάρισμα
Φιλτράρει τον αέρα, υγιεινό
Φιλικό στο περιβάλλον
Ακριβό
Δεν αντέχει την υπερβολική χρήση
Νάϊλον (nylon)

Τεράστια γκάμα χρωμάτων και υφών
Καλή ελαστικότητα
Αντοχή στην τριβή
Ανθεκτικό, ξαναβρίσκει την αρχική του φόρμα εύκολα
Πιο ακριβό από άλλα συνθετικά υλικά
Λόγω σύνθεσης μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα για κάποιον με αλλεργίες

Πολυεστέρας (polyester)

Αντιστέκεται στους πιο σκληρούς λεκέδες
Απαλό
Οικονομικό
Δεν έχει την ελαστικότητα των νάϊλον χαλιών αλλά αν κατασκευαστεί σωστά θα αντέξει πολύ
Πολυπροπυλένιο (polypropylene) 

Το χρώμα δεν ξεθωριάζει μετά από έκθεση στο ήλιο ή σε επαφή με σκληρά καθαριστικά
Δεν είναι τόσο ανθεκτικό και γι’ αυτό είναι προτιμότερο σε χαλιά με χαμηλό πέλος

δείτε τη συνέχεια στο spirossoulis.com

 

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια Απάντηση