Νέα Στην Κουζίνα

Μυρωδάτο κέικ λεμόνι!

Το κέικ με λεμόνι από την Αργυρώ είναι ζουμερό και φανταστικό. Το καλύτερο κέικ λεμονιού με γιαούρτι που μπορείτε να φανταστείτε. Είναι αφράτο, ελαφρύ και γεμάτο αρώματα.

Για το κέικ λεμόνι,

επιλέγουμε φρέσκα λεμόνια, ακέρωτα και βιολογικά για να αναδείξουμε τα αρώματα για το καλύτερο κέικ. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα 25 εκατ.  Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε μεγάλη μακρόστενη φόρμα κέικ.

Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Αφήνουμε τη φόρμα στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC βαθμούς, στις αντιστάσεις πάνω και κάτω. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου.

Για το κέικ

  • Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι.
  • Τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ με μίξερ χειρός, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα για 4 με 5 λεπτά.
  • Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά. Κάθε φορά που ρίχνουμε ένα αυγό φροντίζουμε το προηγούμενο να έχει απορροφηθεί καλά από το μείγμα.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
  • Χαμηλώνουμε το μίξερ. Εναλλάξ προσθέτουμε το γιαούρτι με το κοσκινισμένο αλεύρι.
  • Αρχίζουμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι.
  • Από την ώρα που θα μπει το αλεύρι στο μείγμα για κέικ δεν ανακατεύουμε πολύ.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα.
  • Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Ελέγχουμε αν ψήθηκε το κέικ μπήγοντας την λάμα ενός μαχαιριού στη καρδιά του. Όταν το μαχαίρι βγαίνει καθαρό από ζύμη, το κέικ είναι ψημένο.
  • Το κέικ λεμόνι είναι έτοιμο, όταν φουσκώσει, ροδίσει και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
  • Το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά στην φόρμα.
  • Το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
  • Για να το σιροπιάσουμε, το ξαναβάζουμε στη φόρμα.
  • Με σουβλί ή με ξυλάκια από σουβλάκι τρυπάμε παντού μέχρι κάτω όλη την επιφάνεια του.
  • Περιχύνουμε σιγά σιγά το κρύο κέικ με το ζεστό σιρόπι λεμονιού μέχρι να το πιει όλο.
  • Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα και να κρυώσει τελείως. (Ιδανικά το ξεφορμάρουμε μετά από μερικές ώρες).
  • Για να σερβίρουμε, ξεφορμάρουμε σε πιατέλα το κέικ λεμόνι.

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5 με 6 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.
  • Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και το κέικ κρύο.

Γλάσο για το κέικ λεμόνι

  • Για να φτιάξω απλό λευκό γλάσο, βάζω σε ένα μπολ 1 φλ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
  • Ανακατεύω με ένα κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη και να υγροποιηθεί σε απλό λευκό γλάσο.
  • Ελέγχω την πυκνότητα του γλάσου προσθέτοντας λίγο χυμό επιπλέον για πιο ρευστό γλάσο ή λίγη κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη επιπλέον για πιο πυκνό γλάσο.
  • Ρίχνουμε το λευκό γλάσο αφού κρυώσει τελείως το γρήγορο κέικ με λεμόνι.

Το μυστικό για το γρήγορο κέικ λεμόνι

  • Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα του φούρνου στους 160°C βαθμούς.
  • Ο χρόνος ψησίματος, ποικίλει από φούρνο σε φούρνο.
  • Όλα τα υλικά, γιαούρτι, βούτυρο, αυγά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Αφήνουμε το κέικ με λεμόνι από την Αργυρώ να κρυώσει τελείως πριν το σιροπιάσουμε με το ζεστό σιρόπι.
  • Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα και να κρυώσει για 30 λεπτά με 1 ώρα το λιγότερο, πριν το αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα.
  • Διαλέξτε ένα γιαούρτι με αραιή σύσταση τύπου αγελαδίτσα ή κατσικίσιο με χαμηλά λιπαρά. Όχι στραγγιστό. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ξινόγαλο στην ίδια ποσότητα, 200 γραµ.
  • Για πιο έντονο άρωμα λεμονιού στο κέικ λεμόνι, ανακατέψτε το ξύσμα λεμονιού στο μπλέντερ με λίγη ζάχαρη ώστε να βγάλει όλα τα αιθέρια έλαια το ξύσμα.
  • Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση, διαμέτρου 25 εκατ.

Αυτό θα μπορούσε να λέγεται “το καλύτερο και γρήγορο κέικ λεμόνι της επόμενης ημέρας” γιατί την επόμενη ημέρα το σιρόπι έχει διαπεράσει σωστά όλη την επιφάνεια από πάνω ως κάτω και είναι στην καλύτερη στιγμή του να καταναλωθεί.

Αν θέλετε ένα γλυκό που θα σας γεμίσει άρωμα και γεύση, οποιαδήποτε ώρα και στιγμή, δοκιμάστε αυτή τη συνταγή! Μια από τις πιο γρήγορες και εύκολες συνταγές που έχετε φτιάξει. Από τα πιο μυρωδάτα κέικ που θα λατρέψετε! Ακολουθήστε τα βήματα και θα έχετε το καλύτερο κέικ. Σαν σιροπιαστό γλυκό!   argiro.gr

 

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια Απάντηση