Bella On Tour Νέα Οι ιστορίες της Bella's

3ήμερο στην Ξάνθη: Η σημερινή ζωή στην παλιά πόλη!

Ο ποταμός Κόσυνθος χωρίζει την Ξάνθη σε δύο μέρη. Ακόμη ένα στοιχείο που την κάνει πολύ ξεχωριστή είναι το μοίρασμα ανάμεσα στην παλιά και τη νέα πόλη της Ξάνθης. Η παλιά πόλη έχει κάτι μοναδικό. Τα χρώματα της, τα σπίτια, η αρχιτεκτονική είναι που σε παρασύρουν σε βόλτες μέσα στα στενά δρομάκια της. Η νέα πόλη έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό. Μια πινελιά πιο σύγχρονη αλλά με μια αίσθηση νοσταλγική. Στην Ξάνθη εκ πείρας θα σας πούμε ότι θα κάνετε ωραίες βόλτες και θα φάτε πολύ καλά! Ενώ θυμηθείτε ότι σας το είπαμε… Οι επιλογές σε εξορμήσεις και οι ημερήσιες εκδρομές στα δάση και τα ποτάμια των γύρω περιοχών θα ‘ξυπνήσουν΄την περιπέτεια και τον μικρό εξερευνητή μέσα σας!

Η Ξάνθη είναι μια πόλη που άνθισε το 19ο αιώνα λόγω της καλλιέργειας και επεξεργασίας καπνού. Οι εμβληματικές καπναποθήκες που δημιουργήθηκαν στην Ξάνθη ονομάζονταν και καπνομάγαζα, καθώς δεν ήταν μόνο χώροι αποθήκευσης, αλλά και επεξεργασίας του καπνού. Το άρωμα του καπνού αναδύεται ακόμη από το εσωτερικό των μεγάλων κτιρίων και σε κάποια υπάρχουν εγκαταλελειμμένα δέματα καπνού. Αυτά τα μοναδικά βιομηχανικά κτίρια κατασκευάστηκαν μεταξύ του 1860 και του 1912, στα νοτιοανατολικά της Παλιάς Πόλης, από Ηπειρώτες και Μακεδόνες μάστορες.

Μερικές από τις αποθήκες μπορείτε να τις δείτε από κοντά στην πλατεία Ελευθερίας της Ξάνθης καθώς και στους γύρω δρόμους. Στην οδό Καπνεργατών βρίσκεται το εντυπωσιακότερο συγκρότημα καπναποθηκών, το περίφημο «Π», κτισμένο γύρω στα 1890. Έχει ανακαινιστεί και στεγάζει ένα τμήμα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Η καπναποθήκη της οδού 12 Αποστόλων και Ανδρούτσου ανήκει στο ίδρυμα και έχει ανακαινισθεί με δικά του χρήματα. Μια τρίτη καπναποθήκη βρίσκεται στην οδό Δημοκρίτου και Καπνεργατών και στεγάζει το Κ.Α.Π.Η. Ξάνθης.

Σημείο συνάντησης εδώ και περίπου δύο αιώνες αποτελεί το περίφημο ρολόι της Ξάνθης! Ο Πύργος του Ρολογιού είναι μνημείο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης και κατασκευάστηκε το 1859. Είναι ένα σήμα κατατεθέν της πόλης καθώς μπροστά από αυτό ξεκίνησαν όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις και τα ιστορικά γεγονότα που έχουν συμβεί στην πόλη. Ο πύργος έχει ύψος 20,5 μέτρα ενώ η βάση με τον κορμό του μνημείου έχουν λιθοδομή και η αρχιτεκτονική του έχει επιρροές από τη νεοβυζαντινή περίοδο.

Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Για να πάρετε μια καλύτερη γεύση από την ιστορία της Ξάνθης σας προτείνουμε να επισκεφθείτε το πανέμορφο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης καθώς και το Μουσείο Παραδοσιακής Φορεσιάς του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης. Είναι και τα δύο συγκλονιστικά υπέροχα!

Μουσείο Παραδοσιακής Φορεσιάς του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης

Μουσείο Παραδοσιακής Φορεσιάς του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης

Καθόλου τυχαία η Ξάνθη είναι γνωστή ως «Η πόλη με τα χίλια χρώματα» και «Κυρά κι αρχόντισσα της Θράκης». Είναι χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης, είναι αρχοντική και γεμάτη εκπλήξεις.

Μέρα 1η

Μια πρώτη συμβουλή είναι να γυρίσετε την Ξάνθη κάνοντας μια βόλτα με το ΙΧ για να πάρετε μια πρώτη γεύση! Μπορείτε να παρκάρετε το όχημα σας σε κάποιο σημείο κοντά στην πλατεία Δημοκρατίας. Εκεί θα βρείτε τον Πύργο του Ρολογιού και από εκεί μπορείτε να εξερευνήσετε το κέντρο της Ξάνθης με τα πόδια.  Αν είναι Σάββατο, τότε σας προτρέπουμε να ξεκινήσετε τη βόλτα σας από το μοναδικό παζάρι της Ξάνθης! Το παζάρι της Ξάνθης είναι ιεροτελεστία για τους Ξανθιώτες και ένας δυνατός λόγος επίσκεψης της περιοχής για τους ταξιδιώτες. Εκεί θα βρείτε πάρα πολλά είδη και προϊόντα προς πώληση και μαντέψτε… οι έμποροι τρελαίνονται για παζάρεμα! Οπότε στην Ξάνθη μπορείτε να το ζήσετε κι αυτό 😉 Το παζάρι της Ξάνθης είναι πολύχρωμο και μοναδικό. Εκεί οι ρυθμοί αλλάζουν, ο χρόνος κυλά πιο αργά. Εκεί, μπορείτε να ρίξετε μια ακόμη κλεφτή ματιά στην πλούσια λαογραφική ιστορίας της Ξάνθης (δείτε περισσότερα στο ρεπορτάζ μας για το παζάρι της Ξάνθης).

Georgios Tsichlis www.shutterstock.com

Συνεχίστε τη βόλτα σας στην παλιά πόλη της Ξάνθης και… αρπάξτε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Λαογραφικό της Μουσείο. Μετά το μουσείο συνεχίστε τη βόλτα σας ανακαλύπτοντας την Ξάνθη περπατώντας. Μπείτε σε ένα από τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία της πόλης και τσιμπήστε μια καριόκα… στο σπίτι της καθώς ο Ξανθιώτης, Γεώργιος Παπαπαρασκευάς ήταν αυτός που διασκεύασε την παλιά συνταγή δίνοντας στην Ξάνθη και στην Ελλάδα γενικότερα την καριόκα που αγαπάμε σήμερα. Καλή απόλαυση! Εναλλακτικά θα βρείτε πολύ νόστιμα σιροπιαστά με βασιλιά τον μπακλαβά αλλά και παραδοσιακά λουκούμια.

Μέρη 2η

Ξεκινήστε τη μέρα σας πίνοντας καφεδάκι σε ένα από τα όμορφα cafe bar στο κέντρο. Ειδικά αν ο καιρός είναι καλός προτείνουμε την περιοχή κοντά στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Το cafe-bar “Κυβερνείο” είναι ένα σημείο αναφοράς καθώς αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σημεία διασκέδασης στην καρδιά της Ξάνθης. Όλος ο δρόμος είναι γεμάτος cafe οπότε σίγουρα θα βρείτε αυτό που ψάχνετε. Αφού πιείτε καφεδάκι ξεκινήστε κάνοντας μια βόλτα στο δημοτικό πάρκο της Ξάνθης ή αλλιώς στα Παπάκια. Στη συνέχεια περπατήστε μέχρι την γραφική και πολύ όμορφη Τοξωτή Γέφυρα Κόσυνθου. Επιστρέφοντας από την ίδια διαδρομή αλλάξτε πορεία και μπείτε στην Παλιά Πόλη. Σε λιγότερο από 10 λεπτά θα βρεθείτε μπροστά στο Μουσείο Λυκείου Ελληνίδων. Μη διστάσετε να το επισκεφθείτε εκ των έσω. Είναι υπέροχο και θα σας αποζημιώσει. Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση είναι να επισκεφθείτε την Οικεία Μάνου Χατζιδάκι.

Grand Maison – Οικία γέννησης Μάνου Χατζιδάκι

Το σπίτι που γεννήθηκε ο μεγάλος Έλληνας μουσικός είναι επισκέψιμο και μπορείτε να θαυμάσετε τους εντυπωσιακούς του χώρους και το πιάνο με το οποίο ο Χατζιδάκις ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι στον κόσμο της μουσικής! Στο μεγάλο πιάνο που υπήρχε στο σπίτι πήρε ο Μάνος Χατζιδάκις τα πρώτα του μαθήματα από την Αρμένισσα δασκάλα μουσικής Άννα Αλτουνιάν.

Περιπλανηθείτε στα σοκάκια της Ξάνθης καθώς έχει αναρίθμητες επιλογές για καλό φαγητό και ποτό.

Grand Maison – Οικία γέννησης Μάνου Χατζιδάκι

Μέρα 3η

Μέρα για εκδρομή λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Ξάνθη. Επειδή όπως σας είπαμε οι επιλογές είναι πάρα πολλές, θα σας προτείνουμε δύο διαδρομές. Η μία έχει κατεύθυνση δυτικά της Ξάνθης με προορισμό την ορεινή Σταυρούπολη και η άλλη κοιτά ανατολικά με προορισμό τα Αύδηρα και το Πόρτο Λάγος.

1η διαδρομή

Ξεκινώντας για την Σταυρούπολη, το απίθανο δάσος θα σας εκπλήξει στο δρόμο για το μεγαλύτερο Νεστοχώρι της Ξάνθης! Για τους λάτρεις των σπορ, στην περιοχή υπάρχει η δυνατότητα για πεζοπορία, καγιάκ, ράλι και ορειβασία. Από το ύψωμα του Προφήτη Ηλία Σταυρούπολης φαίνονται οι καμπύλες του Νέστου και τα θρακικά Τέμπη. Πολύ κοντά στο ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου θα βρείτε τη γέφυρα του Νέστου.  Στην Σταυρούπολη υπάρχουν αξιόλογες επιλογές για ντόπιο φαγητό. Σε απόσταση οδήγησης μίας ώρας θα φτάσετε στο δάσος Δρυμός γνωστό και ως Χαϊντού. Πρόκειται για ένα πλούσιο δάσος που θα σας αφήσει άφωνους όταν αντικρίσετε τις αιωνόβιες οξιές ύψους 30 μέτρων. Το δάσος  είναι προστατευόμενη περιοχή “Μνημείο Φύσης” και ζουν σε αυτό πάρα πολλά ζώα όπως αρκούδες, ζαρκάδια και λύκοι.  Εάν είστε καλός φίλος της πεζοπορίας τότε μπορείτε μαζί με επαγγελματίες της περιοχής να κατευθυνθείτε προς τον μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων, τον Καταρράκτη του Λειβαδίτη!

#extratip Αν θέλετε να δείτε πως είναι να ζεις μέσα στο δάσος τότε δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το Δασικό Χωριό Ερύμανθου. Βρίσκεται στο Δάσος του Δρυμού και λειτουργεί υπό την αιγίδα του δήμου Σταυρούπολης. Πρόκειται για 12 ξύλινα σπιτάκια δύο δωματίων που προσφέρουν αυθεντική εμπειρία διαμονής μέσα στο δάσος. Εναλλακτικά βόλτα, καφές και φαγητό στο εστιατόριο του δασικού χωριού.

#extratip Στην Σταυρούπολη θα βρείτε ένα εκπληκτικό ξενοδοχείο κάστρο! Ακόμη κι αν δεν μείνετε εκεί αξίζει να πάτε να το θαυμάσετε από κοντά και να φωτογραφηθείτε. Είναι το ξενοδοχείο Nemesis.

 

2η διαδρομή

Αν προτιμάτε τον θαλασσινό αέρα τότε η δεύτερη διαδρομή σας ταιριάζει καλύτερα! Ξεκινήστε από την Ξάνθη με προορισμό τα Άβδηρα! Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων και στη συνέχεια πάρτε ένα καφεδάκι στο χέρι και ανεβείτε στην Ακρόπολη των Αβδήρων για να απολαύσετε τη θέα. Από κει κατεβείτε στο λιμάνι των Αβδήρων και πάρτε μια βαθιά ανάσα γεμάτη θρακικό πέλαγος. Στα Άβδηρα θα βρείτε πολλές καλές επιλογές για ντόπιο φαγητό.

Μετά τα Άβδηρα “βίρα τις άγκυρες” και φύγαμε για τη Λίμνη Βιστωνίδα! Βάλτε στο χάρτη σας την τοποθεσία Πόρτο Λάγος. Όταν βρεθείτε εκεί, στο σημείο όπου η Λίμνη Βιστωνίδα συνορεύει με το Θρακικό Πέλαγος, βγάλτε μια φωτογραφία και στείλτε τη μας! Πολύ θα χαρούμε που σας εμπνεύσαμε να φτάσετε σε τόσο ωραία μέρη όσο αυτό!

Φλαμίνγκο στο Πόρτο Λάγος από τον φωτογράφο Γιώργο Κράλλη

 

Σταθείτε για λίγο και απολαύστε αυτές τις υπέροχες εικόνες με φόντο το πλωτό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος!

Καλές εξορμήσεις! Περιμένουμε φωτογραφίες σας στη σελίδα μας στο Instagram  Κοινώς…  ταγκάρετε μας ελεύθερα!

 

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια Απάντηση