Bella On Tour Νέα Οι ιστορίες της Bella's

Πειραιάς: Το σημαντικότερο λιμάνι της ανατολικής Ευρώπης

Ο Πειραιάς είναι το σημαντικότερο λιμάνι της Ελλάδας και της ανατολικής Μεσογείου. 

Ευχαριστούμε Nick Haji https://www.instagram.com/nick.haji/ για τις υπέροχες φωτογραφίες.

Πάμε να μοιραστούμε μερικές πληροφορίες για τον Πειραιά:

Ο Πειραιάς περιβάλλεται από θάλασσα και ο ρυθμός της ζωής του επηρεάζεται από αυτήν. Στην αρχαιότητα ήταν νησί και οι ταξιδιώτες διαπορθμεύονταν από την ενδοχώρα (το ρήμα ήταν: διεπεραιούντο). Από εκεί, μάλλον, έλαβε και το όνομά του. Η πολεοδόμηση της πόλης πραγματοποιήθηκε από τον αρχιτέκτονα Ιππόδαμο, στα μέσα του 5ου αι. π.Χ. Τα σχέδια του Ιππόδαμου χρησιμοποιήθηκαν ως κατευθυντήριες γραμμές και για την αναπολεοδόμηση της πόλης το 1834.

Ο Θεμιστοκλής ήταν ο πρώτος που συνειδητοποίησε τη σημασία του για την πόλη της Αθήνας και τον ανήγαγε στο κύριο λιμάνι της, σε αντικατάσταση του Kόλπου του Φαλήρου, τον οποίο χρησιμοποιούσαν οι Αθηναίοι ως τον 5ο αι. π.Χ. Επιθυμώντας την ύπαρξη ενός οχυρωμένου λιμανιού για την πόλη της Αθήνας, από το 493 έως το 479 π.Χ. έκτισε το Πειραϊκό τείχος. Αργότερα, ο Περικλής ολοκλήρωσε την οχύρωση, κτίζοντας τα Μακρά Τείχη, τα οποία προστάτευαν και τις δύο πλευρές του δρόμου, σε όλη τη διαδρομή από τον Πειραιά έως την Αθήνα. Στο Μεσαίωνα, ο Πειραιάς ήταν γνωστός ως Πόρτο Λεόνε, ονομασία που δόθηκε λόγω ενός τεράστιου λιονταριού από πέτρα, που φύλαγε την είσοδο του λιμανιού. Σήμερα, αποτελεί το κύριο λιμάνι της Αθήνας, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και ένα από τα πιο σημαντικά στη Μεσόγειο, σημαντικό κέντρο ναυτιλίας, βιομηχανίας και μεταφορών στη χώρα. Η ζωή στην πόλη επικεντρώνεται στα τρία λιμάνια της: το κεντρικό, τη Μαρίνα Ζέας και το Μικρολίμανο.

Τι μπορείτε να δείτε;

Κεντρικό λιμάνι. Η αρχαία ονομασία του ήταν Κάνθαρος και σήμερα αποτελεί το κέντρο της ζωής της πόλης. Από εδώ θα πάρετε το πλοίο προς όλα τα νησιά του Αιγαίου (με εξαίρεση τις Σποράδες) και την Κρήτη. Μπορείτε να περπατήσετε τριγύρω για να δείτε τόσο τα επιβατηγά όσο και τα εμπορικά πλοία, καθώς και τις συνεχείς αφίξεις και αναχωρήσεις εμπορευμάτων και ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Στην περιοχή Φρεατύδα διασώζονται τμήματα του αρχαίου Πειραϊκού Τείχους (στην παραθαλάσσια ζώνη).

Μαρίνα Ζέας (Πασαλιμάνι). Στη μαρίνα αυτή, αγκυροβολούν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γιωτ και κρουαζιερόπλοια. Η ακτή είναι γεμάτη με εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και εμπορικά καταστήματα, για τις ανάγκες των επιβατών. Εκεί θα βρείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς και το Αρχαίο Θέατρο της Ζέας (4ος – 3ος αι. π. Χ.).

Μικρολίμανο. Το λιμάνι αυτό προστατευόταν από τη θεά Μουνιχία Άρτεμη, ενώ σήμερα είναι δημοφιλές σημείο, όπου συγκεντρώνεται κόσμος από όλη την Αττική. Πρόκειται για ένα πανέμορφο λιμανάκι γεμάτο ψαροκάικα, μικρά σκάφη και πολυτελή γιοτ. Εάν σας αρέσει το ψάρι και τα θαλασσινά, δοκιμάστε μια από τις φημισμένες ταβέρνες του.

Καστέλλα. Κομψή και δημοφιλής συνοικία του Πειραιά, κτισμένη σε λόφο που είναι γνωστός και ως Προφήτης Ηλίας. Αν περπατήσετε προς την κορυφή του λόφου θα βρεθείτε σε σοκάκια με γραφικά σπίτια. Από εκεί, η θέα του κεντρικού λιμανιού, της Ζέας και του Μικρολίμανου είναι μοναδική. Στην περιοχή, υπάρχει ακόμα το υπαίθριο θέατρο «Βεάκειο», το οποίο το καλοκαίρι φιλοξενεί σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Δημοτικό Θέατρο. Δεσπόζει σε μία από τις κεντρικές πλατείες της πόλης (πλατεία Κοραή). Χτίστηκε τη δεκαετία του 1880 σε νεοκλασικό στυλ από τον αρχιτέκτονα Ι. Λαζαρίμο και είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη και σύνηθες σημείο συνάντησης των κατοίκων του Πειραιά.

Πληροφορίες για τον Πειραιά πήραμε απο το http://www.visitgreece.gr/el/main_cities/piraeus

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια Απάντηση