Δες και αυτό Νέα

Που, Πως και Πότε Φυτεύονται οι Τουλίπες

Η τουλίπα είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο δημοφιλή βολβώδη λουλούδια που φυτεύουμε το φθινόπωρο στον κήπο. Μπορούμε βέβαια να την φυτέψουμε και σε γλάστρα, ενώ θα την συναντήσουμε ακόμα και άγρια να κάνει την εμφάνισή της σε βουνά της χώρας μας κατά της περίοδο της άνοιξης. Εκτός από τους αμέτρητους συνδιασμούς χρωμάτων, υπάρχουν τουλίπες σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, με διπλά πέταλα και πιο σύνθετα άνθη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι λουλούδια της τουλίπας μπορούν να διατηρηθούν σε βάζο σε πολύ καλή κατάσταση εως και 10 μέρες μετά που θα τα κόψουμε.

Σε τι συνθήκες ευδoκιμούν οι τουλίπες και πώς φυτεύονται;
Έχει τις ιδιαιτερότητές της η τουλίπα! Θέλει δροσερό ηλιόλουστο περιβάλλον για να ευδοκιμήσει, ενώ σε ξηροθερμικό περιβάλλον δεν παρουσιάζει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Η φύτευση των βολβών της τουλίπας γίνεται την περίοδο Οκτωβρίου και Νοέμβριο σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και σε παρτέρια στον κήπο για να ανθίσουν για να τους δούμε να ανθίζουν Μάρτιο-Απρίλη. Τοποθετούμε κάθε βολβό σε βάθος περίπου 8-10 εκατοστών, με τη μύτη του βολβού προς τα πάνω και σε αποστάσεις 10-20 εκατοστά μεταξύ τους. Για την φύτευση της τουλίπας, θα χρειαστούμε γόνιμο φυτόχωμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Επιλέγουμε γλάστρες μικρότερου βάθους για τις χαμηλές ποικιλίες, μεγαλύτερου βάθους για τις ψηλότερες ποικιλίες τουλίπας και τις τοποθετούμε σε ηλιόλουστα σημεία για να μας χαρίσουν την πλούσια ανθοφορία τους.

Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση χρειάζονται οι τουλίπες;
Οι τουλίπες χρειάζονται αρχικά αραιό πότισμα, μια φορά τη βδομάδα, για να μη σαπίσει ο βολβός και να καταφέρει να φυτρώσει. Στη συνέχεια, κατά την περίοδο ανάπτυξης και ανθοφορίας της, τα ποτίσματα θα πρέπει να γίνουν συχνότερα, καθώς η τουλίπα απαιτεί να έχει αρκετή υγρασία στο χώμα της. Σχετικά με τη λίπανση, προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας μόλις διαμορφωθούν τα μπουμπούκια τους και επαναλαμβάνουμε κάθε δυο βδομάδες.

Πώς διατηρούμε τους βολβούς τουλίπας για φύτευση την επόμενη χρονιά;
Μετά την άνθιση της τουλίπας, στις αρχές του καλοκαιριού, τα φύλλα της ξεραίνονται και πρέπει να διακόψουμε το πότισμα. Για την σωστή συντήρηση των βολβών, τους βγάζουμε προσεκτικά από το χώμα, τους καθαρίσουμε και τους αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. Στη συνέχεια, τους αποθηκεύσουμε σε ξηρό μέρος που δεν έχει υγρασία, μέσα σε χάρτινα κουτιά, που διαθέτουν τρύπες προκειμένουμε να τους φυτέψουμε το επόμενο φθινόπωρο.

Κι ένα μυστικό για τις τουλίπες
Υπάρχει πραγματικά μαύρη τουλίπα; Γι’ αυτήν που έγραφε ο Αλέξανδρος Δουμάς στο περίφημο μυθιστόρημα «Μαύρη Τουλίπα» και αποτελούσε το άγιο δισκοπότηρο των καλλιεργητών τουλίπας; Η απάντηση είναι αρνητικη! Η μαύρη τουλίπα παραμένει δημιούργημα αποκλειστικά λογοτεχνικό καθώς οι γενετιστές δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν τουλίπες στο μαύρο χρώμα, αλλά μοναχά σε σκούρες μωβ αποχρώσεις.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

kalliergeia.com

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια Απάντηση