Νέα Στην Κουζίνα

Πως ο καφές επηρεάζει την ψυχολογία σου!

Και όμως ο καφές επηρεάζει την ψυχολογία σου σύμφωνα με ψυχολογικές μελέτες που έγιναν.

Ο καφές όπως γνωρίζεις επηρεάζει την υγεία σου, αλλά εκτός από αυτήν επηρεάζει και την ψυχολογία σου. Μπορεί ένα φλιτζάνι καφέ να σε κάνει πιο ευτυχισμένο ή πιο τρυφερό; Και, όμως, μπορεί!
Σε κάνει να εστιάζεις στα θετικά πράγματα:
Η καφεΐνη είναι, γνωστή για τις ικανότητες της, αλλά ακόμη και μια μικρή δόση μπορεί να αυξήσει την αισιοδοξία σου.

Έρευνα έχει δείξει ότι οι συγκεκριμένες θετικές οι αρνητικές αναμνήσεις ενισχύονται όταν τα έντονα θετικά ή αρνητικά συναισθήματα  συνδέονται με κάποια αντικείμενα.

Η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει την απόδοση σε απλές συμπεριφορές και σε απλές διεργασίες.  Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η καφεΐνη διεγείρει την νευροδιαβιβαστική ντοπαμίνη (η οποία συνδέεται με το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου) στη κυρίαρχη- γλωσσική περιοχή του εγκεφάλου.

Ο ζεστός καφές σε βοηθάει να βλέπεις τους άλλους με έναν πιο τρυφερό τρόπο:

Η θεωρία της προσκόλλησης υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της ζεστής φυσικής επαφής με τους φροντιστές στα πρώτα χρόνια ενός ατόμου και την επιρροή της  στην ενήλικη ζωή. Σύμφωνα με έρευνα διαπιστώθηκε ότι ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται νησίδα εμπλέκεται στην επεξεργασία των φαινομένων αυτών.

Με βάση αυτή την έρευνα, οι ερευνητές εξέτασαν αν οι εμπειρίες της φυσικής ζεστασιάς, σε σχέση με την ψυχρότητα θα αυξήσουν την ζεστασιά των διαπροσωπικών σχέσεων σε σχέση με την ψυχρότητα – και αν θα το κάνουν έξω από την συνειδητή επίγνωση. Έτσι αποφάσισαν να σχεδιάσουν ένα πείραμα, όπου οι συμμετέχοντες θα έμπαιναν σε ένα ασανσέρ με έναν ερευνητή, όπου θα κρατούσαν τετράδια και μία κούπα με καφέ.

Καθώς ανέβαιναν τον ανελκυστήρα ο ερευνητής ζητούσε από κάθε συμμετέχοντα να κρατήσει το φλιτζάνι με τον καφέ καθώς κατέγραφαν κάποιες πληροφορίες.

Λίγο αργότερα ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να διαβάσουν κάποια στοιχεία για την προσωπικότητα ενός ξένου και να την αξιολογήσουν.

Αυτό, λοιπόν, που ανακάλυψαν οι ερευνητές είναι, ότι όσοι κρατούσαν τον ζεστό καφέ αξιολόγησαν πιο θερμά τον ξένο, ενώ όσοι είχαν τον κρύο καφέ πιο ψυχρά.

Κάνε το test!
Τι αποκαλύπτει για σένα ο καφές που πίνεις;
Η γεύση εξαρτάται από το χρώμα της κούπας σου:
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η έρευνα διαπίστωσε ότι, όταν πρόκειται για τον καφέ, το χρώμα της κούπας μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη της γεύσης.

Σε μία έρευνα όπου οι συμμετέχοντες έπιναν τον καφέ τους είτε από μία μπλε ή άσπρη κούπα. Οι συμμετέχοντες έκριναν την γεύση του καφέ ως πιο γλυκιά στην άσπρη κούπα ενώ πιο πικρή στην μπλε κούπα.

Οι ερευνητές έκριναν ότι το χρώμα της κούπας επηρεάζει το πόσο γλυκός θεωρείται ο καφές. Πιο συγκεκριμένα, όσο πιο ανοιχτή είναι η κούπα τόσο πιο γλυκός θεωρείται ενώ όσο πιο σκουρόχρωμη τόσο πιο πικρός.

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια Απάντηση