Δες και αυτό Νέα

Στην πλατεία ενός ορεινού χωριού της Λάρισας υπάρχει μια «μαγική» βιβλιοθήκη

Η Ραψάνη είναι ένα ορεινό χωριό της Θεσσαλίας. Ανήκει στο

νομό Λάρισας και είναι τοπικό διαμέρισμα του πρώην δήμου Κάτω Ολύμπου.

Βρίσκεται στους πρόποδες του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 500 μ. από την θάλασσα, επάνω από την γραφική κοιλάδα των Τεμπών, με πανοραμική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Κατά τον αρχαίο μύθο, η Ραψάνη ήταν μια πανέμορφη και δυναμική γυναίκα, που πρωτοστάτησε στη συνένωση των χωριών της περιοχής.

Η Ραψάνη είναι γνωστή για το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης που λειτουργεί από το 2012. Στο πανέμορφο χωριό με τα πετρόκτιστα σπίτια, όμως, ξεχωρίζει μια υπέροχη βιβλιοθήκη.

Η μικρή βιβλιοθήκη περιλαμβάνει περίπου 20.000 βιβλία, μεταξύ των οποίων και σπάνιες εκδόσεις του 18ου αιώνα. Στα ράφια της υπάρχουν εκτός από βιβλία, περιοδικά, χειρόγραφα, χαρτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό κ.α.

Το χωριό έχει περίπου 900 μόνιμους κατοίκους, ωστόσο, η βιβλιοθήκη μετρά ήδη 977 ενεργούς χρήστες και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς.

Μάλιστα, η Ραψάνη, ενέπνευσε τον μεγάλο λογοτέχνη Μ. Καραγάτση (κατά κόσμο Δημήτρη Ροδόπουλο), ο οποίος μικρός κάθονταν στο καραγάτσι της εκκλησίας του Αγ. Αθανασίου της Ραψάνης και από εκεί πήρε το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο.

Η Χάιδω Πανταζή είναι η βιβλιοθηκονόμος και βρίσκεται πάντα εκεί, πρόθυμη να καθοδηγήσει τους κατοίκους του χωριού που την επισκέπτονται. Έλαβε μάλιστα το βραβείο Βιβλιοθηκονόμου στα Βραβεία του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ (International Board of Books For Young People).

Η δανειστική βιβλιοθήκη της Ραψάνης βρίσκεται στη σοφίτα του πρώην κοινοτικού καταστήματος της καταπράσινης πλατείας. Το συγκεκριμένο κτίριο δεν εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες του χωριού αλλά και των επισκεπτών, αφού λειτουργεί ως κέντρο πληροφόρησης αλλά και καφετέρια.

Η ίδια μίλησε στο BOVARY για την υπέροχη βιβλιοθήκη του χωριού… δείτε τη συνέντευξη στο bovary.gr

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια Απάντηση