Νέα Στην Κουζίνα

Φτιάχνουμε το τέλειο κουλούρι Θεσσαλονίκης

Αγαπάμε το κουλούρι Θεσσαλονίκης και με τη συνταγή του Άκη Πετρετζικη, μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας κουλούρια Θεσσαλονίκης στο σπίτι ♥

Υλικά:

  • 150 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 7 1/2 γρ. αλάτι
  • 35 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 275-300 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 16 γρ. μαγιά ξηρή

Για την επικάλυψη

  • σουσάμι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ. νερό, χλιαρό

***εάν δεν έχετε μαλακό αλεύρι μπορείτε απλά να συμπληρώσετε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Διαδικασία

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
  • Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε για 5-6 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά.
  • Προσθέτουμε στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη (το αλεύρι σκληρό, το αλεύρι γ.ο.χ., τη ζάχαρη και το αλάτι) και τα χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 7-8 λεπτά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, ελαστική και εύκολη στο δούλεμά της. Η ζύμη θα ξεκινάει να ξεκολλάει από τον πάτο.
  • Λαδώνουμε τα τοιχώματα ενός μπολ και μεταφέρουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί εκεί μέσα σκεπάζοντάς το με μία μεμβράνη για 30’- 1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
  • Γεμίζουμε ένα μπολ με το νερό (500γρ.) και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, και ένα άλλο μπολ με το σουσάμι.
  • Λαδώνουμε τον πάγκο εργασίας μας, βάζουμε τη ζύμη και κόβουμε σε κομμάτια βάρους 80 γρ. (10 τεμ).
  • Σχηματίζουμε με τα κομμάτια ζύμης μπαλάκια. Το κάθε μπαλάκι το πλάθουμε με τα χέρια μας σαν λουκάνικο και ενώνουμε τις 2 άκρες για να σχηματίσουμε το κουλούρι μας. Προσέχουμε όλα τα κουλούρια να έχουνε την ίδια διάμετρο.
  • Βουτάμε το κάθε κουλούρι μέσα στο νερό και αμέσως μετά στο μπολ με το σουσάμι.

***εάν δεν έχουμε μίξερ, πλάθουμε τα υλικά με το χέρι μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα

Τοποθετούμε σε ταψιά (35×40) που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

akispetretzikis.com

 

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια Απάντηση