Bella On Tour Νέα

Laura Dekker: Γνωρίστε την νεαρότερη ιστιοπλόο που έκανε μόνη της τον γύρο του κόσμου

Στα 10 της αγόρασε μόνη της το δικό της σκάφος. Στα 13 της έφυγε κρυφά από τους γονείς της από την Ολλανδία και έπλευσε μέχρι την Αγγλία, όπου στο λιμάνι την περίμενε η αστυνομία για να την γυρίσει στο σπίτι της. Ήταν τότε που αποφάσισε ότι το όνειρό της ήταν να γυρίσει όλον τον κόσμο, μόνη με το σκάφος της. Έπειτα από 10 μήνες δικαστήρια με την κυβέρνηση της Ολλανδίας, που προσπάθησε να πολεμήσει αυτή της την απόφαση, κατάφερε να πάρει το πράσινο φως και επίσημα και στα 16 της χρόνια έγινε η μικρότερη σε ηλικία ιστιοπλόος που γύρισε μόνη της τον κόσμο με το σκάφος της.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι σκηνές από μία ταινία με επίκεντρο το θάρρος, την δύναμη και την αποφασιστικότητα, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινά. Και είναι η ζωή της Laura Dekker, η οποία, όπως έχει πει και στο παρελθόν νιώθει το νερό ως το φυσικό της περιβάλλον, προσπαθεί να μείνει στην στεριά όσο το δυνατόν λιγότερο στην στεριά και δεν είχε κανένα πρόβλημα να ταξιδέψει 27.000 μίλια για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Μπορεί η αγάπη της για το νερό να της γεννήθηκε από μικρή ηλικία, όταν μεγάλωνε κυριολεκτικά μέσα σε ναυπηγεία, αφού ο πατέρας της με τον οποίο είχε επιλέξει να μείνει μαζί μετά το διαζύγιο των γονιών της, έφτιαχνε σκάφη, μπορεί απλά να το έχει στο αίμα της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πως όταν βρίσκεται στην στεριά, η Laura Dekker, νιώθει σαν το ψάρι έξω από το νερό.

Η Laura Dekker θα λάβει μέρος στον 50ο Διεθνή Ιστιοπλοΐκό Αγώνα Άνδρου, Ιωάννης Β. Γουλανδρής που φέτος θα διεξαχθεί 2- 5 Ιουνίου και θα δώσει τη σκυτάλη στην εβδομάδα ιστιοπλοΐας του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 & 11 Ιουνίου 2017 και βρέθηκε στην Ελλάδα για την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του αγώνα και την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου. Η HuffPost Greece την συνάντησε και είχε την ευκαιρία να μιλήσει μαζί της.

Μεγάλωσες διαφορετικά από πολλούς από τους συνομηλίκους σου. Ένιωσες ποτέ ότι δεν μπορούσες να «ταιριάξεις» ανάμεσά τους;
Ναι, αλλά δεν με ενοχλούσε.

Δεν είσαι μόνο η νεότερη ιστιοπλόος που έχει διασχίσει τον κόσμο, αλλά και η νεότερη γυναίκα που το έχει καταφέρει. Είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες να κυνηγήσουν τα όνειρά τους σε κάτι τόσο δυναμικό όσο είναι η ιστιοπλοΐα;
Νομίζω ότι η ίδια η ιστιοπλοΐα δεν είναι τόσο δύσκολη. Το δύσκολο είναι τα σχόλια που λαμβάνεις και να καταφέρεις να τα ξεπεράσεις. Χρειάζεται να αποδείξεις την αξία σου σε σχέση με έναν άντρα.

Πώς και δεν έχεις σκεφτεί να κατέβεις ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες;
Όχι, γιατί αν και μου αρέσουν οι αγώνες, δεν μου αρέσουν όλα αυτά γύρω από τα λεφτά και τους χορηγούς. Θέλω απλά να κάνω ιστιοπλοΐα και να είμαι ελεύθερη.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες πλέοντας μόνη;
Να αφήσω το σπίτι μου. Όχι την οικογένεια μου, αλλά το γεγονός ότι έπρεπε να κερδίσω 8 δικαστικές αποφάσεις για να μπορέσω να το κάνω.

Γιατί η κυβέρνηση της Ολλανδίας δεν σε άφηνε να πας;
Δεν έχω ιδέα. Αποφάσισαν ότι οι γονείς μου είναι τρελοί και δεν μπορούσαν να το κάνουν αυτό. Δεν υπάρχει κάποιος νόμος για αυτό.

Τι σου έλειψε περισσότερο σε εκείνο το διάστημα;
Όχι πολλά, για να είμαι ειλικρινής. Πιστεύω ότι η αρχή ήταν η πιο δύσκολη. Το φαγητό, το μπάνιο, αλλά μετά τα συνηθίζεις όλα και ήμουν πολύ χαρούμενη με αυτό που έκανα.

Ποιο μέρος σου έχει μείνει περισσότερο χαραγμένο στη μνήμη από τα ταξίδια σου;
Μου αρέσει πολύ η Γαλλική Πολυνησία, αλλά κάθε μέρος έχει τα καλά του.

Έχεις να δώσεις κάποια συμβουλή στις γυναίκες αναγνώστριές μας;
Νομίζω το πιο σημαντικό είναι να μην φοβάσαι να αποτύχεις. Εγώ τα κατάφερα, αλλά πριν ξεκινήσω το ταξίδι δεν είχα ιδέα αν θα τα καταφέρω ή όχι. Έχει να κάνει πάντα με το να προσπαθείς και να δεις αν θα πετύχεις. Η προετοιμασία είναι πολύ σημαντική, όπως και η αποφασιστικότητα, να μην τα παρατάς, να συνεχίζεις. Όσο νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και ότι υπάρχει πιθανότητα να τα καταφέρεις, δεν έχει σημασία τι λέει ο υπόλοιπος κόσμος. Είναι πάντα καλό να ακούς τους ανθρώπους και τα επιχειρήματά τους, αλλά μην φοβάσαι να αποτύχεις. Αν κάτι δεν λειτουργήσει, δεν λειτούργησε. Τουλάχιστον θα έχεις μάθει κάτι από αυτό.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Αυτή την στιγμή προσπαθώ να πουλήσω το σκάφος μου και να αγοράσω ένα μεγαλύτερο σκάφος, ώστε να μπορώ να δημιουργήσω ένα πρόγραμμα για νέους εφήβους που θέλουν να κάνουν ιστιοπλοΐα.

huffingtonpost.gr

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια Απάντηση