Δες και αυτό Νέα Στην Κουζίνα

The Age Well Project: Πως να ζήσουμε όμορφα μέχρι τα γεράματα

Η Susan Saunders και η Annabel Streets  άρχισαν να μελετούν όλες τις νέες επιστημονικές έρευνες, αναζητώντας τρόπους για να ζήσουν μέχρι τα βαθιά γεράματα με καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Τα αποτελέσματα της εργασίας τους, Age Well Project, συγκεντρώθηκαν σε ένα νέο βιβλίο με τίτλο «The Age Well Project: Easy Ways to a Longer, Healthier, Happier Life».

Οι δύο γυναίκες δεν ανακάλυψαν την πυρίτιδα, αλλά το βιβλίο τους λειτουργεί σαν ένας πρακτικός οδηγός της καλής και μακροχρόνιας ζωής, με περίπου 100, επιστημονικά εμπεριστατωμένες συμβουλές. Μερικές από αυτές;

-Να σχεδιάζουμε ένα πιο εξατομικευμένο πλάνο υγείας σύμφωνα με το οικογενειακό ιστορικό μας.

-Να απολαμβάνουμε τον καφέ, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, που μεταξύ άλλων λειτουργούν προστατευτικά απέναντι σε διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

-Να απολαμβάνουμε τον καφέ, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, που μεταξύ άλλων λειτουργούν προστατευτικά απέναντι σε διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.
-Να περπατάμε πιο γρήγορα. Το περπάτημα είναι μια καλή άσκηση, αλλά στην προστασία της υγείας μας ο ρυθμός μετράει. Το γρήγορο βάδην έχει συνδεθεί, μεταξύ άλλων, με καλύτερη μνήμη, σωματική υγεία και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

-Να ασκούμαστε στη φύση. Μελέτες έχουν δείξει ότι αρκεί ένα Σαββατοκύριακο στο δάσος για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα έως και για έναν μήνα μετά.

-Να απέχουμε από το φαγητό πολλές ώρες μέσα στη μέρα. Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να αντέχει πολλές ώρες χωρίς φαγητό. Οι συγγραφείς προτείνουν μια ολονύκτια αποχή για 14-16 ώρες, που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.

-Να χτίζουμε μυς. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η προπόνηση με βάρη είναι εξίσου σημαντική με την αερόβια άσκηση, την κατανάλωση λαχανικών και τον καλό ύπνο. Ιδιαίτερα μετά τα 40, που χάνουμε μυϊκή μάζα με ρυθμό 1% το χρόνο.

-Να διαβάζουμε βιβλία. Όσοι διαβάζουν για πάνω από 3,5 ώρες την εβδομάδα ζουν περισσότερα χρόνια, ενώ οι ερευνητές πιστεύουν ότι «ακόμα και μισή ώρα τη μέρα είναι ευεργετική».

-Να δουλεύουμε για περισσότερα χρόνια. Μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι, όσο παράξενο κι αν ίσως δείχνει, όσοι καθυστερούν να συνταξιοδοτηθούν ζουν περισσότερα χρόνια, πιθανόν γιατί η εργασία συνδέεται με την κοινωνικοποίηση, τη σωματική δραστηριότητα και με έναν σκοπό στη ζωή.

-Να μη σταματάμε να μαθαίνουμε ποτέ. Οι νέες εμπειρίες προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου, είτε προέρχονται από ένα ταξίδι είτε από μια νέα συνταγή.

-Να κοιμόμαστε μέσα στη μέρα. Οι σιέστες έχουν συνδεθεί με καλύτερη συγκέντρωση, μνήμη και μη λεκτικές νοητικές ικανότητες. Παραδόξως, όσοι παίρνουν έναν υπνάκο το μεσημέρι κοιμούνται καλύτερα και το βράδυ.

-Να περιορίσουμε, όσο γίνεται, τη λήψη φαρμάκων. Συγκεκριμένα, τα αντιχολινεργικά, που συχνά συναντάμε π.χ. σε αντικαταθλιπτικά, σε φάρμακα κατά του Πάρκινσον, σε κάποια αντιισταμινικά και κατά της ταξιδιωτικής ναυτίας, έχουν συνδεθεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Φυσικά, μη διακόψετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

-Να διατηρούμε σε φυσιολογικά επίπεδα τη βιταμίνη D και τον ψευδάργυρο. Αν είναι χαμηλά στον οργανισμό μας, μπορούμε να συζητήσουμε με τον γιατρό μας μήπως πάρουμε συμπληρώματα.

-Να αποφεύγουμε τους περιβαλλοντικούς ρύπους. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες απειλές, καθώς συνδέεται με ένα πλήθος προβλημάτων, από καρκίνο του πνεύμονα και καρδιοπάθειες μέχρι διαβήτη και υπέρταση.

-Να καταναλώνουμε ελαιόλαδο. Μια μόνο από τις μελέτες σε 7.000 δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου του μαστού, της απώλειας οστικής μάζας, και ρυθμίζει τη γλυκόζη στο αίμα.

-Να κάνουμε ασκήσεις που ευεργετούν την οστική πυκνότητα. Όπως τα άλματα, το τρέξιμο και η προπόνηση με βάρη – αρκεί η τελευταία να μην επιβαρύνουν τις αρθρώσεις.

-Να καλλιεργούμε φιλίες. Η μοναξιά έχει συνδεθεί, μεταξύ άλλων, με άνοια, καρδιακές νόσους, κατάθλιψη και αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

-Να καλλιεργούμε φιλίες. Η μοναξιά έχει συνδεθεί, μεταξύ άλλων, με άνοια, καρδιακές νόσους, κατάθλιψη και αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
-Να επενδύουμε σε μια διατροφή που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Που να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φυτά του γένους άλλιον (σκόρδο, κρεμμύδι, πράσα) και μανιτάρια, ιδιαίτερα σιτάκε.

-Να τρώμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας όσο γίνεται πιο νωρίς. Έτσι, μεταξύ άλλων, η διαδικασία πέψης γίνεται πριν από την ώρα του ύπνου και κοιμόμαστε πι καλά και για περισσότερες ώρες.

-Να καταναλώνουμε κουρκουμά. Ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες, που έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ, καρκίνου και νόσων του ήπατος. Επιπλέον έχει αντισηπτική, αντιβακτηριακή δράση και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

-Να διαλογιζόμαστε. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός μειώνει το στρες, ενισχύει την ενσυναίσθηση (την ικανότητά μας να μπαίνουμε στη θέση του άλλου) και ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου.

-Να τρώμε περισσότερες φυτικές ίνες. Η υψηλότερη πρόσληψή τους, σύμφωνα με μια 10χρονη μελέτη σε 1.600 άτομα, συνδέεται με λιγότερα προβλήματα υγείας ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία.

-Να τρώμε περισσότερες φυτικές ίνες. Η υψηλότερη πρόσληψή τους, σύμφωνα με μια 10χρονη μελέτη σε 1.600 άτομα, συνδέεται με λιγότερα προβλήματα υγείας ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία.
-Να αποφεύγουμε την έκθεσή μας σε ηλεκτρονικές συσκευές αργά το βράδυ. Το μπλε φως που εκπέμπουν έχει συνδεθεί με διαταραχές στη μελατονίνη, την ορμόνη που φέρνει υπνηλία.

-Να προσέχουμε τα μάτια μας. Για την υγεία της όρασής μας είναι καλό, μεταξύ άλλων, να αποφεύγουμε το κάπνισμα, να ασκούμαστε και να τρώμε υγιεινά, ιδιαίτερα τροφές πλούσιες σε φυσικές χρωστικές, όπως καλαμπόκι, πορτοκαλί πιπεριές και καρότα.

-Να βγάζουμε βόλτα το σκύλο μας. Η ρουτίνα της φροντίδας ενός σκύλου λειτουργεί ευεργετικά για τη σωματική και ψυχική υγεία μέχρι τα βαθιά γεράματα, σύμφωνα με μελέτη σε πάνω από 3 εκατομμύρια Σουηδούς 40-80 ετών.

-Να έχουμε αισιοδοξία. Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι με αρνητική στάση απέναντι στη ζωή έχουν χειρότερη υγεία, τόσο σωματική όσο και νοητική, αφού οι νοητικές ικανότητές τους φθίνουν περισσότερο από τους πιο αισόδοξους συνομηλίκους τους.

 

Κεντρική φωτό: Artem Beliaikin / Unsplash

www.womantoc.gr

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια Απάντηση