Υπάρχουν πολλές συνταγές και κάποιες λίγο μας δυσκολεύουν. Ας δοκιμάσουμε τη συνταγή του Άκη που είναι εύκολη και γρήγορη!
Συστατικά
Για τη βάση
- 450 γρ. φύλλα κρούστας για πίτες
- 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για τη γέμιση
- 500 γρ. φέτα, σπασμένη
- 150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 330 ml σόδα
Για την μπεσαμέλ
- 1 λίτρο γάλα, 3,5%
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 κρόκους
- μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Δείτε τη συνταγή στη νοηματική εδώ!
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο αλλά χωρίς να καεί. Αμέσως ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
- Με το που λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα στο μείγμα αλεύρι-βούτυρο.
- Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και μετά ρίχνουμε την επόμενη δόση γάλα. Με τον τρόπο αυτό δεν θα σβολιάσει η μπεσαμέλ.
- Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το γάλα. Μόλις πάρει μία βράση η μπεσαμέλ, αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε πολύ φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
- Ρίχνουμε μέσα γραβιέρα και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα. Μόλις λιώσει η γραβιέρα προσθέτουμε και τη φέτα.
- Αν χρειάζεται, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτουμε τους κρόκους και τα ανακατεύουμε και αυτά. Κρατάμε το μείγμα στην άκρη.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαστάσεων 30×40 εκ.
- Με ένα πινέλο, βουτυρώνουμε ελαφρά το πρώτο φύλλο κρούστας. Προσέχουμε να μην ακουμπήσουμε το πινέλο πάνω στα φύλλα.
- Απλώνουμε το πρώτο φύλλο ολόκληρο στον πάτο του ταψιού.
- Από πάνω βάζουμε τα μισά από τα υπόλοιπα φύλλα του πακέτου, αφού τα τσαλακώσουμε σαν ”ακορντεόν” και αφού τα βουτυρώσουμε.
- Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ χωρίς να πιέζουμε τα φύλλα. Τη ρίχνουμε με προσοχή για να μην πατικωθούν.
- Από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα τσαλακωμένα εκτός από τα 2 πάνω πάνω που τα βάζουμε απλωμένα.
- Χαράζουμε την πίτα και περιχύνουμε με την σόδα.
- Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και ψήνουμε για 60 λεπτά.
Καλή επιτυχία!a
akispetretzikis.com
Δεν υπάρχουν σχόλια