To Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στεγάζεται σε δύο κτήρια, τα οποία έχουν ξεχωριστές εισόδους και παράλληλα συνδέονται και εσωτερικά.
δείτε το βίντεο μας στο παρακάτω link
https://www.youtube.com/shorts/-S_qHAAqSJI
Στο Κεντρικό Κτήριο του μουσείου βρίσκουμε την μοντέρνα όψη του. Ένας σύγχρονος χώρος που φιλοξενεί τις μόνιμες εκθέσεις, την καφετέρια και το κατάστημα του μουσείου. Το κτήριο στην οδό Νεοφύτου Δούκα 4, σχεδιάστηκε το 1985 από τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα για να στεγάσει τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου. Στην πρόσοψή του συνδυάζει το μάρμαρο και το γυαλί, αναπαράγοντας την αίσθηση της λιτότητας και της διάχυσης του ανακλώμενου φωτός που κυριαρχεί στο κυκλαδικό τοπίο. Στο εσωτερικό δεσπόζουν οι απέριττες γραμμές και η μοντέρνα αισθητική, με υλικά που συναντά κανείς στις Κυκλάδες, όπως το μάρμαρο και ο γρανίτης. Το κτήριο διαθέτει 4 ορόφους με εκθεσιακούς χώρους συνολικού εμβαδού 2.300 μ² και στεγάζει επίσης το Cycladic Café και το Cycladic Shop. Το 2007 στο κτήριο προστίθεται η Νέα Πτέρυγα Ντόλλη Γουλανδρή όπου φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις και το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου.
Το Μέγαρο Σταθάτου είναι η άλλη όψη του μουσείου. Έργο του αρχιτέκτονα Ernest Ziller, το Μέγαρο Σταθάτου είναι ένα από τα σημαντικότερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα στην Αθήνα. Η είσοδός του βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1, η πρόσβαση όμως είναι δυνατή και από το κτήριο της Νεοφύτου Δούκα. Το κτήριο φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου ενώ είναι ανοιχτό στο κοινό και ως αρχιτεκτονικό μνημείο, κατά τη διάρκεια των περιοδικών εκθέσεων. Το Μέγαρο Σταθάτου άρχισε να κτίζεται το 1895 ως κατοικία της μεγαλοαστικής οικογένειας του Όθωνος και της Αθηνάς Σταθάτου, στην οποία και ανήκε μέχρι το 1938. Στη συνέχεια, φιλοξένησε κατά περιόδους διπλωματικές αντιπροσωπείες διαφόρων κρατών. Το 1982 αγοράστηκε από την Ελληνική Εταιρεία του Δημοσίου και αναπαλαιώθηκε από τον αρχιτέκτονα Π. Καλλιγά με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως ξενώνας για επίσημους προσκεκλημένους του κράτους. Για διάφορους λόγους το σχέδιο αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ και το 1991 το κτήριο παραχωρήθηκε στο Μουσείο προς κάλυψη των αυξημένων εκθεσιακών αναγκών του. Το 2001, το ελληνικό κράτος αποφάσισε την παραχώρηση της χρήσης του για άλλα 50 χρόνια στο Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή.
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στεγάζει στις μόνιμες συλλογές του αντικείμενα που αφηγούνται ιστορίες ανθρώπων από την προϊστορική έως και την πρώιμη βυζαντινή περίοδο. Η Συλλογή Κυκλαδικής Τέχνης, η οποία ορίζει το Μουσείο από την ίδρυσή του, αποτελεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες ιδιωτικές συλλογές Κυκλαδικής Τέχνης στον κόσμο. Μαρμάρινα ειδώλια, αγγεία από μάρμαρο και πηλό, αλλά και χάλκινα εργαλεία ρίχνουν φως στον πολιτισμό που άνθισε την 3η χιλιετία π.Χ., προσκαλώντας κάθε επισκέπτη να κάνει ένα βήμα πίσω στον χρόνο για να αντικρίσει όσα τον όρισαν και τον ενέπνευσαν. Η Συλλογή Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης του Μουσείου χαράσσει μια διαδρομή στο χρόνο τονίζοντας τις ανεξίτηλες κοινωνικο-πολιτικές εξελίξεις, όπως η εμφάνιση των πρώτων ηγεμονικών δομών της Μινωικής Κρήτης και της Μυκηναϊκής Ελλάδας, η γένεση της αρχαίας πόλης, η εμφάνιση της δημοκρατίας και η δημιουργία των πρώτων αυτοκρατοριών της Μεσογείου, ενώ η Συλλογή Κυπριακών Αρχαιοτήτων Θάνου Ν. Ζιντίλη, μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες συλλογές στον κόσμο, διηγείται μέσα από τα πολυάριθμα αντικείμενά της την ιστορία ενός νησιωτικού πολιτισμού που ένωσε στην τέχνη του το Αιγαίο, την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή Η περιήγηση στο Μουσείο ολοκληρώνεται με τη συλλογή των αντικειμένων που ζωντανεύουν την καθημερινότητα σε μια πόλη των κλασικών χρόνων, έχοντας την Αθήνα ως οδηγό και συνδυάζοντας επεξηγηματικά κείμενα με οπτικοακουστικές παρουσιάσεις και τρισδιάστατες απεικονίσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια