GreekSuperfoods Νέα Φόρεσε το

Ποια είναι τα καλύτερα αντιγηραντικά συστατικά;

Φυτικές κάψουλες, εκχυλίσματα, σκόνες και αποξηραμένες ρίζες από βότανα, άνθη και καρπούς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες με φυσικό τρόπο, θωρακίζουν τις κυτταρικές μεμβράνες και ενισχύουν την παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου.

Σε έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Nutrition, αποκαλύφθηκε πως συγκεκριμένα συστατικά μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη παραγωγή κολλαγόνου, προσδίδοντας ελαστικότητα και λάμψη στις ώριμες επιδερμίδες. Δες ποια:

Ψευδάργυρος

Ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τη σύσταση του δέρματος και των μυών (της μυϊκής μάζας). Βοηθά στην κυτταρική ανανέωση και στον αφοπλισμό των ελεύθερων ριζών αλλά και στο δυνάμωμα των μαλλιών.

Χαλκός

Είναι σημαντικός για την υγεία της επιδερμίδας. Εμπλέκεται σε διάφορες βασικές ενζυματικές αντιδράσεις, ενώ συμβάλλει και στη σταθεροποίηση των ινών κολλαγόνου και ελαστίνη.

Βιταμίνη Α

Είναι σημαντική για τη διατήρηση της σφριγηλότητας και της ελαστικότητας της επιδερμίδας, ενώ βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου.

Βιταμίνη C

Αποτελεί ασπίδα στην οξείδωση από τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει το κολλαγόνο,  επιβραδύνει την εμφάνιση των ρυτίδων και προστατεύει από τη φωτογήρανση, π.χ. κηλίδες, λεπτές ρυτίδες κ.ά. Επίσης, η βιταμίνη C θεωρείται ότι βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου του δέρματος και την ενίσχυση της λάμψης του.

Βιταμίνη Ε

Θεωρείται βασικός σύμμαχος στη «μάχη» σου ενάντια στη γήρανση καθώς, δρώντας προστατευτικά στα κύτταρα του οργανισμού, επιβραδύνει τα σημάδια φθοράς του χρόνου και βοηθά στην ομοιόμορφη και σφριγηλή όψη της επιδερμίδας.

Φλαβονοειδή

Η κυριότερη αιτία που τα καθιστά ευεργετικά για την υγεία είναι οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες –παρόμοιες με αυτές των βιταμινών C και Ε– καθιστώντας αδρανείς και αβλαβείς τις ελεύθερες ρίζες για τα κύτταρα της επιδερμίδας.

Yαλουρονικό οξύ

Πρόκειται για το γνωστό συστατικό του δέρματος που με το χρόνο εκφυλίζεται. Η λήψη του ως συμπλήρωμα χαρίζει λάμψη και αφήνει το δέρμα απαλό και λείο.

Κολλαγόνο

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο δέρμα και ευθύνεται για τη συνοχή και την ελαστικότητά του. Η λήψη κολλαγόνου  καθυστερεί την εμφάνιση των ρυτίδων και της χαλάρωσης του δέρματος.

Καροτενοειδή

Πρόκειται για χρωστικές των φυτών που τα προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία. Πολλά από αυτά έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση συμπεριλαμβανομένης της β- καροτίνης και του λυκοπενίου.

Συνένζυμο Q10

Γνωστό και ως ουβικινόνη, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του οξειδωτικού στρες. Έχει επιπλέον την ικανότητα να αυξάνει την αντιοξειδωτική δράση των βιταμινών C και Ε.

Με τι ισούται ένα αντιγηραντικό συμπλήρωμα;

Έχεις, άραγε, αναρωτηθεί πόσα κιλά φαγητού «στριμώχνονται» μέσα σε ένα μόνο συμπλήρωμα διατροφής; Οι ειδικοί γιατροί λένε πως, καταναλώνοντας τις σωστές τροφές που περιλαμβάνονται σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, μπορείς να πάρεις τις απαραίτητες ουσίες (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) που χρειάζεται ο οργανισμός ώστε να διατηρείται νέος και υγιής. Ωστόσο, αυτό το «μυθικό» διαιτολόγιο πολύ δύσκολα επιτυγχάνεται στο καθημερινό τραπέζι, μιας και αυτό που ίσως δεν αντιλαμβάνεσαι είναι ότι για να προσλάβει κανείς όλα αυτά τα ωφέλιμα διατροφικά στοιχεία μέσω του φαγητού πρέπει να τρώει όλη μέρα ένα απίστευτα πολύπλοκο και (μάλλον) ακατόρθωτο μενού.

Αναλύοντας κάθε συστατικό ενός αντιγηραντικού συμπληρώματος θα βρεις ότι ισούται με:

  • 850 γραμμ. σολομό (βιταμίνη Β6).
  • Ένα πιάτο σκούρο ρύζι (μαγνήσιο).
  • Ένα στρείδι (ψευδάργυρος).
  • Δύο καρότα (βιταμίνη Α).
  • Μία χούφτα ηλιόσπορους (βιταμίνη Ε).
  • Μία μερίδα τόνο (σελήνιο).
  • Μία μερίδα σπανάκι (φυλλικό οξύ).
  • Ένα στήθος κοτόπουλου (νιασίνη/βιταμίνη Β3).
  • Ένα πορτοκάλι (βιταμίνη C).

Επειδή πρόκειται για οργανικές ενώσεις, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν καμιά θερμιδική αξία, άρα δεν παχαίνουν. Να θυμάσαι βέβαια, πως αυτά τα σκευάσματα δεν υποκαθιστούν την τροφή. Απλώς τη συμπληρώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

ρεπορτάζ: shape.gr

φωτογραφία: kirpitsas.gr

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια Απάντηση