Δες και αυτό

«Οι μέλισσες δουλεύουν λες και δεν συμβαίνει τίποτα στον κόσμο»

«Έχουν ανοίξει τα λουλούδια και οι μέλισσες δουλεύουν σωστά και ωραία, λες και δεν συμβαίνει τίποτα στον κόσμο», μας λέει από το τηλέφωνο ο Βασίλης Ρουμελιώτης, δίνοντας μια άλλη νότα στην επικαιρότητα των ημερών, πιο αισιόδοξη. Αρκάς μελισσοπαραγωγός, ο Βασίλης έχει περίπου 500 μελίσσια και μια μελισσοκομική επιχείρηση με έδρα την Τρίπολη. Αυτή την περίοδο οι μέλισσές του βρίσκονται στα βουνά έξω από την Πύλο. Αφού τελειώσουν από εκεί, θα τις πάει να βοσκήσουν ρείκια, πεύκα, κούμαρα και έλατα στο Μαίναλο, στον δρυμό Σκιρίτιδας και σε κάποιες περιοχές στα σύνορα Αρκαδίας-Μεσσηνίας.

Τα προϊόντα που παράγει είναι βιολογικά, από μέλι και βασιλικό πολτό μέχρι γύρη και πρόπολη, την οποία οι μέλισσες χρησιμοποιούν με πολλούς τρόπους «όχι μόνο για να φράξουν τις εισόδους της κυψέλης, ώστε να προστατεύσουν το σπίτι τους, αλλά και για να απολυμανθούν οι ίδιες. Ένα μέρος αυτής της πρόπολης το παίρνουμε εμείς και φτιάχνουμε βιολογικά σκευάσματα». Η κρίση του κορονοϊού εκτόξευσε τη ζήτηση για πρόπολη («περιέχει αντιοξειδωτικά και φαινολικές ουσίες») γύρω στο 300% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι, όπως υπολογίζει ο Βασίλης. Με άλλα λόγια, υπάρχει δουλειά, υπάρχουν πολλές παραγγελίες (οι οποίες στέλνονται με κούριερ για να μην υπάρχει φυσική επαφή με τους πελάτες στο μαγαζί), υπάρχει και η δυνατότητα να πληρώσει ο Βασίλης έξτρα μεροκάματα για να γίνουν γρηγορότερα οι αγροτικές εργασίες.

Το πρόβλημα είναι ότι και ο ίδιος και οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να κάνουν τα μεροκάματα φοβούνται. «Πολλοί φίλοι που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα καταστήματά τους θέλουν να δουλέψουν. Θέλουν να μου πουν “δεν με παίρνεις στα μελίσσια να κάνω κανένα μεροκάματο”, αλλά θα διστάσουν όταν έρθει η συζήτηση στο ότι θα πρέπει να μπούμε όλοι στο ίδιο αυτοκίνητο για να φτάσουμε ως εκεί. Όπως διστάζω και εγώ». Ωστόσο, παρά τον φόρτο εργασίας και τα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν, η καθημερινότητά του ακούγεται όμορφη. «Μέσα σε όλον αυτόν τον πανικό που έχει δημιουργηθεί, νιώθω πιο καθαρός πηγαίνοντας στα μελίσσια. Λίγο ο ήλιος που με χτυπάει, λίγο ο καθαρός αέρας που αναπνέω, αισθάνομαι ότι δεν με αγγίζει τίποτα. Γύρω γύρω είναι τα βουνά, τα δέντρα και οι μέλισσες. Τίποτε άλλο».

kathimerini.gr

Δείτε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε μια Απάντηση